Mozilla’s e-mailclient Thunderbird krijgt nieuw jasje

Mozilla gaat nieuw leven blazen in Thunderbird. De open-source desktop e-mailclient wordt het komende jaar aangepakt op het gebied van performance, esthetiek en gebruiksvriendelijkheid. 

Volgens Thurott heeft Mozilla zes extra nieuwe medewerkers in dienst genomen om het project vorm te geven. “Dat brengt ons op veertien full-time werknemers. Dat opent een wereld van mogelijkheden voor wat we kunnen bereiken”, zegt Ryan Sipes, Thunderbird community manager bij Mozilla, in een blogpost.

Winstgevend met giften

In 2017 besloot Mozilla om Thunderbird onder te brengen in de Mozilla Foundation. De open-source e-mailclient moest een op donaties gericht winstgevend model worden. Iets dat volgens Sipes goed heeft uitgewerkt, aangezien de nieuwe medewerkers volledig betaald worden met giften.

Thunderbird wordt met regelmaat voorzien van updates. Zo werd vorig jaar in augustus Thunderbird 60 nog gelanceerd. Aan de nieuwe versie is een zogeheten ‘Photon’-stijl toegevoegd. Aanleiding daarvoor was de positieve ervaring van Firefox-gebruikers met Photon. Ook kreeg Thunderbird 60 een nieuw logo mee, en bracht Mozilla verbeteringen aan voor onder meer bijlagen en agenda’s. Thunderbird 65 wordt momenteel in het beta-kanaal getest.

Prestaties

De modernisering van de e-mailclient richt zich onder meer op het verbeteren van de prestaties. Zo streeft Mozilla ernaar om op korte termijn de traagheid van de UI en algemene prestatieproblemen van Thunderbird voor de hele applicatie te op te lossen. Ook zou er in een later stadium worden gekeken naar het gebruik van nieuwe, snellere technologieën bij het herschrijven van delen van Thunderbird. Verder kijken de ontwikkelaars naar een ‘multi-proces Thunderbird’.

Mozilla wil bovendien de looks aanpakken. Thunderbird wordt naar eigen zeggen door velen getypeerd als ‘ouderwets’. De e-mailclient lijkt nog steeds op een ontwerp uit de jaren 90, voorzien van een gebruikersinterface met meerdere panelen, een map en een ietwat vreemde, browser-achtige ondersteuning voor tabbladen. Mozilla zou met Ura Design aan een aantal UX-initiatieven werken en met een speciaal UX-team het product voorzien van een meer moderne look.

Gebruiksvriendelijke integraties

Mozilla plant tot slot ook de integratie met andere diensten te verbeteren. Zo moet de e-mailclient beter integreren met functies van populaire online diensten, zoals Gmail. De integratie met het besturingssysteem waar Thunderbird op draait, zal de ervaring met native notificaties dan weer verbeteren.

 

Gerelateerd: Mozilla komt met eigen augmented en virtual reality browser