Microsoft experimenteert met persoonlijke gegevensbank voor gebruikersdata

Microsoft Research werkt aan een nieuw project met de codenaam ‘Bali’. Het idee is om gebruikers meer controle te geven over de data die over hen wordt verzameld, via een persoonlijke databank die ze zelf in beheer hebben.

Het bestaan van Bali werd aan het licht gebracht door Twitter-gebruiker Longhorn. De databank wordt momenteel in beperkte kring getest. Microsoft heeft er zelf nog niet over gecommuniceerd, maar er bestaat wel een projectpagina die gebruikers met een code toelaat om in te loggen. Het zou ook mogelijk zijn om een code aan te vragen, al waren wij op moment van schrijven niet in staat om de pagina te laden.

Volgens ZDNet wordt Bali omschreven als een “nieuwe persoonlijke gegevensbank die gebruikers de controle geeft over alle gegevens die over hen zijn verzameld.” De databank moet gebruikers naar verluidt in staat stellen om alle gegevens die door hen zijn gegenereerd, zowel ruwe als afgeleide data, op te slaan, beheren, visualiseren, delen en monetariseren.

Inverse Privacy

Bali is gebaseerd op het concept van ‘Inverse Privacy’. Persoonlijke data die ‘omgekeerd privé’ is, is toegankelijk voor een bepaalde partij, maar niet voor de producent van die data. Zorgaanbieders, politie, supermarktketens en werkgevers creëren allemaal omgekeerde privégegevens. Volgens Microsoft zouden gebruikers er baat bij hebben om die data zelf in bezit te hebben.

Niet alle projecten van Microsoft Research veranderen uiteindelijk in een commercieel product. De toekomst van Bali is momenteel nog niet duidelijk, maar het project komt alleszins op een moment dat de discussie rond privacy en data ownership hoog op de agenda staat. Ook internetvader Tim Berners-Lee werkt momenteel aan een platform om gebruikers hun data in eigen handen te geven. In eigen land doet Jaak Geens iets gelijkaardigs met Geens.com.

Gerelateerd: Geens.com geeft privacy terug aan de internetgebruiker