DRAM-fabrikanten zetten rem op toekomstige productie

De drie grote geheugenleveranciers – Samsung, SK Hynix en Micron – schalen hun productie terug, nu de vraag nog steeds geen teken van beterschap vertoont.

De vraag naar geheugen voor pc’s, servers, smartphones en andere consumentenelektronica is laag, en ook de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten doet de markt geen goed.

Na negen opeenvolgende kwartalen van groei, zakten de prijzen voor DRAM met 10 procent in het laatste kwartaal van 2018. Onderzoeksbureau DRAMeXchange verwacht bovendien dat de prijzen zullen blijven dalen. Het voorspelt een daling van 15 procent voor het eerste kwartaal, gevolgd door 10 procent in het tweede. In het derde en vierde kwartaal wordt telkens een daling van 5 procent verwacht.

Samsung, SK Hynix en Micron kennen voor dit jaar sowieso een kleine productiegroei door eerder investeringen, toen de vooruitzichten nog rooskleuriger waren. Plannen voor nieuwe productielijnen en groeiverwachtingen werden evenwel teruggeschroefd, als gevolg van de prijsdalingen.

Kleinere productiegroei

Volgens cijfers van IC Insights, die The Register citeert, stegen de CAPEX-uitgaven voor de DRAM-industrie in zijn totaliteit met 81 procent in 2017, naar een totaal van 16,3 miljard dollar. In 2018 stegen ze nog eens met 40 procent, tot 22,9 miljard dollar. De groei wordt voor 2019 veel minder geschat, slechts 15,7 procent voor een totaal van 26,5 miljard dollar.

 

DRAMeXchange - CAPEX en productie groei

 

Marktleider Samsung verwacht 18 miljard dollar CAPEX-uitgaven in 2019. Het stopt de uitbreiding van de productiecapaciteit van zijn fab in het Zuid-Koreaanse Pyeongtaek, waardoor de jaarlijkse toename in output tot 20 procent wordt beperkt. Dat is een kleinere groei dan de jaren ervoor.

SK Hynix heeft net een nieuwe fabriek klaar in Wuxi, in het oosten van China. Het verwacht een groei van 21 procent in de totale output en gaat uit van een CAPEX-rekening van 5,5 miljard dollar voor het komend jaar.

Micron

Micron, nummer drie op de markt, berekent 3 miljard dollar CAPEX voor 2019, met een verwachte groei in output van 15 procent. Eerder in 2018 ging het nog uit van 20 procent groei. De productiecapaciteit van Micron Memory Taiwan, Micron Technology Taiwan en de fab in Hiroshima worden niet langer uitgebreid.

Volgens DRAMeXchange moet Micron sterker terugschalen dan zijn grotere concurrenten. Samsung en SK Hynix hebben volgens het onderzoeksbureau een brutomarge van ongeveer 80 procent. Voor Micron is dat eerder 60 procent. Bovendien zou de kostenstructuur van Micron zwakker zijn, waardoor de fabrikant gevoeliger is aan prijsdalingen dan de andere twee.