Google maakt tabletmodus op Chrome OS performanter

Googles tabletmodus op Chrome OS presteert ondermaats. Animaties zijn schokkerig en het besturingssysteem voelt traag aan, ook op hardware die capabel genoeg hoort te zijn. Google is zich bewust van het probleem en werkt aan een oplossing.

Toestellen zoals de Pixel Slate, Acer Chromebook Tab 10 en HP Chromebook x2 delen allemaal hetzelfde probleem: de prestaties in tabletmodus laten te wensen over. Voor een lichtgewicht als de Tab 10 mag dat niet echt verbazen, maar de meer capabele Pixel Slate en HP x2 zouden in principe geen problemen mogen ondervinden.

Trage prestaties staan vlot gebruik in de weg, zelfs voor basale taken zoals door het multitaskmenu bladeren of twee apps naast elkaar openen. Google is zich bewust van de prestatieproblemen, zo blijkt uit een Chromium-bugrapport, en werkt aan een oplossing.

 

“Veel schokkende animaties lijken te komen van het gebruik van maskerlagen om afgeronde hoeken te maken. Dit in combinatie met een geblurde achtergrond voegt veel extra stappen toe in de rendering pipeline. De prestatie- en geheugenverbetering is behoorlijk significant op Nocturne Celeron wanneer afgeronde hoeken worden verwijderd.”

 

De bug krijgt prioriteit 1, wat betekent dat het Chrome-team het als één van de belangrijkste op te lossen problemen beschouwd. Het is niet duidelijk wanneer een oplossing klaar zal zijn, maar het zal vermoedelijk eerder sneller dan later zijn.