Dell EMC en HPE voelen druk uit China op servermarkt

Inspur, Huawei en Lenovo hebben in 2018 gezamenlijk meer serverhardware verscheept dan zowel Dell EMC als HPE. Het trio van Chinese leveranciers heeft samen een marktaandeel van net geen 20 procent.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau DRAMeXchange, dat de markten van DRAM en NAND-flash opvolgt. De wereldwijde servermarkt groeide zo’n vijf procent, tot een totaal van 12,42 miljoen verscheepte exemplaren. Dell EMC en HPE blijven de belangrijkste leveranciers, maar voelen de Chinese adem in hun nek.

 

Top Five Server Vendors - DRAMeXchange

 

Dell EMC en HPE hadden in 2018 samen 31,8 procent van de markt in handen. DRAMeXchange verwacht dat dat aandeel in 2019 verder zakt naar 29,9 procent, terwijl het aandeel van Chinese spelers Inspur, Huawei en Lenovo groeit van 19,9 naar 21,4 procent.

Het marktaandeel van overige kleinere spelers, samengevoegd onder de noemer ‘Others’, zal naar verwachting stijgen van 48,3 procent dit jaar naar 48,6 procent in 2019.

Trends

De data van DRAMeXchange is minder gedetailleerd dan IDC’s kwartaalanalyse van de servermarkt, maar maakt wel dezelfde trends zichtbaar. Dell EMC en HPE boeten in. Het marktaandeel van Chinese leveranciers neemt toe, terwijl ook de vraag in het land stijgt. De categorie ‘Others’ blijft groeien.

Tot die laatste categorie behoren ook de ODM’s die aan hyperscalers leveren. Wanneer die hyperscalers, zoals Amazon Web Services, hun eigen Arm-gebaseede serverhardware beginnen te gebruiken, zal dat het totaalplaatje vermoedelijk nog meer door elkaar schudden. Zeker als die evolutie zich ook naar China doorzet.

Gerelateerd: Dell blijft ranglijst van meest verkochte servers aanvoeren