Apple argumenteert dat geplooide iPad Pro geen defect is

Sommige nieuwe iPad Pro’s hebben een lichte plooi in het aluminium chassis. Apple is zich bewust van het probleem, maar noemt het geen defect. Het is naar eigen zeggen een bijwerking van het productieproces en zou de normale werking van de tablet niet in de weg staan.

Verschillende ontevreden gebruikers klagen sinds enkele weken over een lichte plooi in hun splinternieuwe iPad Pro (2018). Het nieuws werd vorige week door verschillende media opgepikt, waarna Apple bevestigde dat sommige iPad Pro’s geplooid zijn. Het bedrijf wou evenwel niet zover gaan om van een defect te spreken en blijft vasthouden aan dat standpunt.

De lichte buiging van de tablet treedt naar verluidt op tijdens het afkoelen van het apparaat als onderdeel van het productieproces. Zowel de 11 als 12,9 inchversie zijn er gevoelig voor en het komt sneller voor bij de LTE-varianten vanwege de plastic antennelijnen.

In een e-mail aan getroffen klanten, die 9to5Mac in handen kreeg, vertelt Dan Riccio, SVP voor Hardware Engineering bij Apple, hoe het design van de nieuwe iPad Pro aan alle huidige bedrijfsnormen van ontwerp en precisieproductie “voldoet of deze overtreft”.

400 micron

Riccio zegt verder dat de “vlakheidsspecificatie” van de nieuwe iPad Pro maximaal 400 micron is, wat volgens hem “nog strakker is dan vorige generaties”. Het komt erop neer dat een lichte buiging van minder dan een halve millimeter toelaatbaar is volgens Apples productieproces.

“Deze lichte variaties hebben op geen enkele manier invloed op de normale werking van het toestel”, benadrukt Riccio. Hij laat ook nog weten dat de afwijking niet toeneemt over tijd bij normaal gebruik van het apparaat.

Designfout

De uitleg van Riccio klinkt aannemelijk, maar feit blijft dat bij sommige iPad Pro’s duidelijk een plooi in het chassis zichtbaar is. Dat zou te maken kunnen hebben met de scherpere randen en het dunner design van de nieuwe generatie, waardoor zelfs een beperkte variatie in “vlakheid” sneller waarneembaar is met het blote oog dan op oudere modellen.

Apple mag dan wel beweren dat het normaal is, getroffen klanten zijn daar niet mee opgezet. En je kan ze alleen maar gelijk geven. Zelfs als Apples verklaring voor de plooi klopt, is het nog altijd een designfout.