Microsoft heeft intentie om Mellanox over te nemen

Microsoft is voornemens om de Israëlische interconnectfabrikant Mellanox Technologies over te nemen. Zaakwaarnemers Goldman Sachs en J.P. Morgan zouden bezig zijn met onderhandelingen. Dit beweert het Israelisch dagblad The Marker.

Het zou helemaal niet vreend zijn als Microsoft de interconnectfabrikant overneemt. De softwaregigant maakt volop gebruik van oplossingen van Mellanox in zijn Azure-datacenters om zo de concurrentiestrijd aan te kunnen gaan met partijen als Amazon en Google. Een overname zou de positie van Microsoft op de cloudmarkt aanzienlijk versterken. Naast Microsoft zou ook Xilinx Inc geïnteresseerd zijn om de Israëlische speler over te nemen.

De aanhoudende groei van de vraag naar Mellanox’s high-speed ethernetadapters, switches en kabels leverde het derde kwartaal van dit jaar een omzet op van 279,2 miljoen dollar. Een stijging van 24 procent vergeleken met 2017. De producten van Mellanox zijn vooral geliefd bij projecten gericht op artificiële intelligentie, naast ook gebruik in de cloud en enterprise-datacenters.

Voor Q4 2018 verwacht Mellanox zelfs uit te komen op een omzet tussen de 280 miljoen dollar en 290 miljoen dollar. De groei van met name ethernet-producten zou hier de reden van zijn. Deze tak maakte in een jaar tijd een groei door van 59 procent. De aandelen van Mellanox zijn het afgelopen jaar alleen al met 40 procent gestegen, nog voor de geruchten over een eventuele overname.

Meerdere AI-overnames

Microsoft heeft de afgelopen weken niet stilgezeten. Het bedrijf kocht meerdere partijen op ten gunste van de ontwikkeling van de eigen AI- en softwareservices. Zo nam het onder meer AI- en bot-maker XOXCO over, naast ook FSLogix om de virtualisatie van Office 365-apps te verbeteren.

Zowel Microsoft als Mellanox hebben nog niet gereageerd op het gerucht rondom een mogelijke overname.