Google sleutelt aan privémodus in Chrome 72

Nu Chrome 71 officieel is gelanceerd, staat versie 72 in de coulissen te wachten. De volgende versie van Googles browser is momenteel in bèta beschikbaar. Daarbij wordt onder meer gesleuteld aan de privémodus.

Google onderzoekt of het de functie niet beter hernoemt van ‘incognito’ naar ‘privé’, om zo de betekenis van de modus beter te duiden. Daarnaast tonen medianotificaties in Android niet langer de naam van de website of inhoud die aan het spelen is, wanneer je in privémodus surft. In plaats daarvan zegt de systeemmelding ‘een website is media aan het afspelen’, afkomstig van een ‘incognito-tabblad’.

Web-authenticatie

Chrome op Windows integreert vanaf versie 72 met de WebAuthn-API’s van het besturingssysteem. Hierdoor kan Windows Hello worden gebruikt voor gebruikersverificatie en twee-factor in de browser. Daarnaast wordt ook authenticatie via FIDO U2F over USB, Bluetooth LE of NFC ondersteund. Op macOS en Chrome OS voegt Chrome 72 ondersteuning toe voor externe authenticatietoestellen die via Bluetooth LE werken.

Pop-upblokkering

Tijdens een page unload zullen niet langer pop-ups kunnen verschijnen. Chrome beperkt daarvoor het gebruik van window.open(). De ingebouwde pop-upblokkering voorkwam dit altijd al, maar het is nu standaard gedrag, ongeacht of het blokkeren van pop-ups is ingeschakeld.

Verder wordt in Chrome 72 de ondersteuning voor TLS 1.0 en TLS 1.1 verder afgebouwd. Die verouderde protocollen voor HTTPS-versleuteling moeten plaats maken voor TLS 1.2 en 1.3. Alle grote browsers zijn bezig met een uitfasering die tegen 2020 klaar moet zijn.

Chrome OS 72

Specifiek voor Chromebooks, zal vanaf Chrome OS 72 Android 9 Pie en de native Google Assistant naar meer apparaten uitrollen. In het huidige Chrome OS 71 hebben alleen eigenaars van een Google Pixel Slate daar toegang toe.

Stabiele versies van Chrome 72 en Chrome OS 72 moeten tegen eind januari beschikbaar zijn voor alle gebruikers. Een volledig overzicht van alle veranderingen vind je op de Chromium Blog.