Dell XPS 13 Developer Edition draait op Ubuntu 18.04

Dell lanceert de XPS 13 Developer Edition 9370, een Linux-variant van zijn nieuwste XPS 13 die draait op Ubuntu 18.04.

De 2018-versie van de XPS 13 is een compleet nieuw systeem, met verbeterde specificaties, een vernieuwd koelsysteem en twee nieuwe kleurvarianten in roze en wit.In de Linux-variant is de voornaamste bijkomende verandering de upgrade naar Ubuntu 18.04. Dat is meteen ook de reden waarom Dell tot nu heeft gewacht om het toestel op de markt te brengen.

De overstap van Ubuntu 16.04 naar 18.04 betekent een volledig nieuwe desktopomgeving, nieuwe onderliggende technologieën (meer moderne GTK-bibliotheken) en een totaal verschillende gebruikersinterface. Aan de hardwarekant werkt nieuwere technologie zoals USB-C en Thunderbolt nu probleemloos met Ubuntu.

Infinity Edge

Dell levert het zogeheten Infinity Edge-beeldscherm in twee smaken: het 3.840×2.160 (4K) touchscreen en een FHD non-touchoptie. Al vermoedt Ars Technica, dat reeds met de laptop aan de slag ging, dat ontwikkelaars veelal zullen uitkomen op het model met 4K-scherm, gezien het RAM-geheugen op dat model kan worden gemaximaliseerd tot 16 GB.

De 4k-resolutie integreert goed met Ubuntu’s GNOME-interface, al gaat de accu niet zo lang mee als die van het FHD-model. Naast dat ook niet iedere Linux desktop/distro-combo goed zal werken met het 4K-scherm.

De locatie van de camera is verrassend genoeg dezelfde gebleven, namelijk onderaan het beeldscherm.

Specificaties

Andere kenmerken van de 16 GB-uitvoering betreffen onder meer een 8e generatie Intel Core i7-8550U-processor (8M Cache, tot 4,0 GHz, 4 cores), ingebouwde Intel UHD Graphics 620, twee Thunderbolt 3-poorten en ook één USB 3.1.

Verder biedt het 16 GB-model de mogelijkheid gebruik te maken van vier-baans PCI-connecties, wat betekent dat je in theorie een externe grafische kaart zou kunnen toevoegen. Daarnaast wordt het systeem standaard geleverd met een microSD-kaartlezer, een hoofdtelefoonaansluiting en een Noble slot.