Microsoft Teams groter dan Slack, Hangouts krijgt klappen

Chatclient Microsoft Teams heeft er een goed jaar op zitten volgens een onderzoek van Spiceworks. Het stijgt met 18 procentpunt in twee jaar terwijl Slack maar 2 procentpunt stijgt. Google Hangouts moet 5 procentpunt inleveren. Skype for Business blijft veruit de grootste.

Een onderzoek van Spiceworks over 901 bedrijven in de VS en EMEA toont aan dat Microsoft Teams sterk in de lift zit. De focus van het onderzoek is de zakelijke adoptie van chatclients. Spiceworks vergelijkt de cijfers van 2018 met die van 2016 uit een gelijkaardig onderzoek destijds.

De agressieve push van Microsoft om Teams te gebruiken loont. 21 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikt vandaag actief Teams. Hiermee steekt Microsoft concurrent Slack voorbij in het onderzoek, dat maar bij 15 procent wordt gebruikt. Google Hangouts is de enige chatclient die marktaandeel moet inleveren tussen 2016 en 2018 en haalt nu 11 procent. De grootste slokop is nog steeds Skype for Business met 44 procent.

Groei naar 2020

De steile groei van Microsoft Teams heeft er vermoedelijk mee te maken dat Microsoft de chatclient gratis heeft geïntegreerd in Office 365. Volgens Spiceworks gebruiken meer dan de helft van alle organisaties Office 365. Het motiveert daarmee bedrijven om Teams te gebruiken in plaats van het betalende Slack.

Eerder dit jaar kondigde Microsoft nog aan dat Teams alle functies van Skype for Business aan boord heeft. Het focust ook steeds meer op scholen met nieuwe functies om beter samen te werken. Om Slack ook beter te beconcurreren, bestaat er sinds afgelopen zomer een gratis versie van Teams. Die bevat soortgelijke functionaliteit als de gratis versie van Slack.

Het onderzoek toont ook de plannen voor de komende twee jaar. 41 procent van de bedrijven zal Teams gebruiken in 2020 vergeleken met 18 procent voor Slack. Als deze cijfers waarheid worden, heeft Slack werk voor de boeg als het een vuist wil vormen tegen Microsoft. Volgens Microsofts eigen woorden is Teams de snelst groeiende business app ooit.

Chrome notificaties

Om Teams nog beter te maken, heeft Microsoft de functie toegevoegd om notificaties te ontvangen in Google Chrome. Zo hoeven Chrome-gebruikers niet langer de software te installeren en kunnen ze Teams als native webclient gebruiken.

Bovendien opent het ook de deuren naar Chrome OS, waar je nu met de nieuwe update vlot Teams kan gebruiken met ondersteuning voor notificaties. Vooral binnen de onderwijssector, waar Chrome OS aan een flinke opmars bezig is, wil Microsoft marktaandeel winnen met Teams.