Google trekt stekker uit berichten-app Allo

Google trekt in maart 2019 de stekker uit Allo. De functies van de slimme berichten-app blijven volgens de internetgigant wel hun weg vinden naar Android Berichten, zoals onderdeel van Google’s Rich Communication Services (RCS) -strategie, aldus Venturebeat.

Allo werd eerder in 2016 door Google gelanceerd met als doel het creëren van een nieuwe, moderne berichten-app. Het project was vanaf dag één gedoomd te mislukken, aangezien er ook geen focus lag op groeiende acceptatie bij potentiële gebruikers.

Die lag meer bij Berichten, de standaard sms-app op Android apparaten, die uiteindelijk resulteerde in een samenwerking met ruim veertig providers en fabrikanten. Google beweert dat inmiddels zo’n 175 miljoen Android-gebruikers actief gebruik maken van Berichten, een aantal waar Allo niet eens bij in de buurt is gekomen.

RCS-cloud

Google wil RCS, een service ontwikkeld door het in 2015 door Google overgenomen Jibe RCS-cloud, pushen via Berichten. Android-toestellen zouden langs deze weg functies als groepsberichten, IP-spraakoproepen, leesbevestigingen en bestandsdeling kunnen bieden. Al zijn er ook critici die twijfelen aan de haalbaarheid ervan.

Zo zouden er veel verschillende soorten RCS bestaan, gebruiken veel Android-toestellen geen Berichten en wordt de berichten-app niet door alle providers ondersteund. Ook zou Google’s RCS geen ondersteuning bieden voor functies die andere berichten-apps wel zouden bieden, zoals end-to-end encryptie.

Google Assistant

Volgens de internetgigant zouden inmiddels functies als Smart Reply, GIF’s en desktopondersteuning zijn overgeheveld van Allo naar Berichten. Integratie met Google Assistant is naar eigen zeggen de eerst volgende logische stap.

Google laat weten veel te hebben geleerd van Allo. Zeker op het gebied van het integreren van machine learning-functies als Google Assistant in chatberichten.

Gebruikers van Allo kunnen nog tot maart 2019 hun Allo-chats downloaden. De app blijft tot die tijd ook gewoon nog actief, al ligt alles op het gebied van ontwikkeling en onderhoud stil.

 

Gerelateerd:  ‘Google Hangouts vanaf 2020 alleen nog voor de zakelijke markt’