Windows 10 vertelt binnenkort wanneer software je microfoon gebruikt

In een nieuwe Windows 10 Insider Preview zit een functie die automatisch zegt wanneer software je microfoon gebruikt. Je kan zelfs zien welke app de microfoon gebruikt, zodat je kan beslissen of je de app verwijdert. De update geeft je ook meer controle over Windows Update.

Microsoft heeft opnieuw een Windows 10 Insider Preview gelanceerd (Build 18290) in voorbereiding voor de volgende grote Windows 10-update (19H1). Testers in de ‘Fast Ring’ kunnen via Windows Update aan de slag met de nieuwste build.

De build voegt een aantal nieuwe functies toe aan Windows 10. De belangrijkste is een melding wanneer applicaties de microfoon van het toestel gebruiken. Wanneer je met de muis over het icoontje gaat, zie je welke software meeluistert. Aan jou om dan te beslissen of het verwijderd moet worden.

Titel

De nieuwe Windows 10-update voegt ook nieuwe pictogrammen toe, niet toevallig een paar dagen nadat Office ook nieuwe exemplaren mocht ontvangen. Microsoft verbetert in Build 18290 ook de zoek-ervaring met een nieuwe ‘licht’ thema en een betere landingspagina.

In de update kan je eenvoudiger taken van Mail en Kalender in het oog houden. Voortaan kan je direct wisselen naar To-Do via de appnavigatie.

Tot slot kan je ook beter zien wanneer Windows 10 een update heeft klaarstaan om te installeren. In de taakbalk verschijnt voortaan een icoontje met een oranje bolletje wanneer een herstart vereist op updates te finaliseren.

Microsoft rolde de Windows 10 October 2018 Update twee weken geleden opnieuw uit, nadat het zich bij de initiële uitrol begin oktober genoodzaakt zag om de update tijdelijk weer in te trekken. Verschillende gebruikers werden geconfronteerd met verdwenen persoonlijke bestanden na het uitvoeren van de update.

Gerelateerd: Windows 10 October 2018 Update opnieuw getroffen door enkele bugs