Intel lanceert Universal Windows Driver voor snellere updates

Intel heeft voor het eerst een Universal Windows Driver gelanceerd om in de toekomst sneller updates aan toestellen te voorzien. De nieuwe drivers brengen wel een aantal waarschuwingen met zich mee wanneer je ze manueel wil installeren of verwijderen.

Intel heeft een nieuwe versie van zijn Windows 10 Graphics Driver gelanceerd. Het gaat om een primeur voor Intel: de nieuwe driver is een Universal Windows Driver (UWD). Volgens Microsoft heeft dit nieuwe drivertype heel wat voordelen voor de ontwikkelaar omdat een driverpakket over meerdere toesteltypes kan worden uitgevoerd zoals embedded systemen, tablets en desktop pc’s.

Sinds de Windows 10 October 2018 Update moet elke nieuwe driver verplicht een UWD-driver zijn. Vermoedelijk komt deze verplichting er na enkele Intel-bugs voor wie de Windows 10-update al heeft gedaan.

Installatievoorschriften

Driver 25.20.100.6444 heeft UWD in zijn bestandsnaam volgens Extremetech. Deze nieuwe driver richt zich specifiek op de geïntegreerde grafische kaart met optimalisaties voor games en grafische toepassingen. Intel waarschuwt de gebruikers wel duidelijk hoe het de drivers moet installeren of verwijderen.

Wie ze wil verwijderen, moet verplicht langs Apps en onderdelen gaan. Wie het op een andere manier probeert, riskeert volgens Intel ‘kleine tot catastrofale problemen alsook systeeminstabiliteit’.

Ook de INF/Have Disk-methode mag ook niet meer gebruikt worden. Drivers moeten voortaan rechtstreeks als .exe-bestand worden geïnstalleerd. Intel zal de komende versies dus geen .zip-bestanden meer delen om manueel te installeren.

Wanneer jouw nieuwe driver klaarstaat, hangt af van de fabrikant van je pc. Je kan de drivers ook rechtstreeks op de website van Intel downloaden op eigen risico.