GPU-verkoop corrigeert zichzelf na spatten cryptobubbel

De GPU- markt lijkt zich weer te corrigeren, nadat de hype rond cryptomining de verkoop en prijs van GPU’s de voorbije maanden de hoogte in joeg. Dat blijkt uit onderzoek van Jon Peddie Research. 

De verkoop van desktop-GPU’s daalde in het voorbije kwartaal met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale GPU-verkoop daalde evenwel maar 2,2 procent omwille van een stijging van 7,7 procent in de verkoop van laptop-GPU’s.

In vergelijking met vorig kwartaal noteert Jon Peddie Research een stijging van 10,6 procent. AMD liet een stijging zien van 6,5 procent, Nvidia een van 4,3 procent en Intel steeg zelfs met 13,1 procent. Deze getallen bevatten zowel dedicated als integrated GPU’s, wat het hoge percentage voor Intel verklaart. Miljoenen systemen gebruiken alleen de integrated graphics van Intel en beschikken niet over een dedicated GPU.

Cryptomining

John Peddie heeft ook naar de cijfers van losse grafische kaarten apart gekeken. Die verkoop daalde met 19,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal als gevolg van de afgenomen interesse in cryptomining.

“Het effect van cryptomining op de verkoop van discrete desktop-GPU’s is voorbij, waardoor AMD en Nvidia met een overaanbod blijven zitten”, zegt Dr. Jon Peddie van Jon Peddie Research. Nvidia liet daarom eerder al weten de productie van midrange-kaarten in Q4 2018 terug te schroeven om eerst van de resterende voorraad af te geraken.

Marktaandeel

Daar waar AMD marktaandeel verliest, van 36,1 procent in Q2 2018 naar 25,7 procent in Q3 2018, wint Nvidia juist terrein: van 63,9 procent in Q2 2018 naar 74,3 procent in Q3 2018.

De sterke stijging van het totale marktaandeel van Nvidia zou volgens Peddie te maken hebben met de vraag naar Nvidia Turing. AMD heeft tot nu toe nog geen gedegen tegenhanger voor deze RTX-kaarten, al is het vermoeden dat de fabrikant het laatste kwartaal van dit jaar wat terrein zal terugwinnen met onder meer de lancering van de RX 590.

Gerelateerd:  Moore’s Law voorbij: is accelerated computing de toekomst?