AWS lanceert on-premise datacenter AWS Outposts

Amazon Web Services (AWS) lanceert een on-premises datacenter genaamd AWS Outposts. Het datacenter omvat configureerbare compute en opslag racks en wordt volledig beheerd. Hierdoor is het mogelijk lokaal gebruik te maken van compute en storage én verbinding te maken met de rest van de AWS-cloud.

Dit maakte Andy Jassy, CEO van AWS, en Pat Gelsinger, CEO van VMware, gezamenlijk bekend tijdens re:Invent in Las Vegas, een door AWS georganiseerde conferentie voor de computing community.

Samenwerking AWS en VMware

AWS Outposts is een uitbreiding van de samenwerking met VMware, die beide partijen twee jaar geleden aangingen. Naast ook een vervolg op de lancering eerder dit jaar van VMware Cloud. Volgens Andy Jassy, CEO van AWS, biedt het nieuwe datacenter een manier om AWS-infrastructuur op locatie te gebruiken voor een echt consistente hybride ervaring. De CEO laat weten dat Outposts een managed service betreft, die geleverd wordt inclusief racks, hardware en software.

Het datacenter wordt geleverd in een tweetal smaken, omdat volgens Jassy gebruikers op locatie en in de cloud op exact dezelfde manier willen werken. Zo is er een uitvoering voor VMware Cloud op AWS en een gebaseerd op AWS-native.

Gebruikers die hetzelfde VMware-besturingsvlak en API’s willen gebruiken, zoals gedaan voor de uitvoer van hun infrastructuur, kunnen lokaal VMware Cloud draaien op AWS Outposts. Voor gebruikers die de voorkeur geven aan exact dezelfde API’s en besturingspanel zoals gewend tijdens het lokaal draaien van AWS-cloud, is er de AWS-native variant.

Microsoft werkt al veel langer met een on-premise cloud onder de noemer Azure Stack. Amazon heeft lang blijven volhouden dat zoiets niet nodig is, maar doet nu toch een knieval.

VMware-technologieën naar AWS-cloud

Gelsinger kondigde volgens ZDnet tijdens de conferentie nog meer ontwikkelingen aan op het gebied van het brengen van VMware-technologieën naar de AWS-cloud. “Gebruikers krijgen de gelegenheid om andere software met native AWS Outposts uit te voeren, te beginnen met een nieuw geïntegreerd aanbod van VMware genaamd VMware Cloud Foundation voor EC2, dat populaire VMware-technologieën en -services zal bevatten, die werken in VMware en Amazon EC2-omgevingen, zoals NSX, VMware AppDefense en VMware vRealize Automation.”

Volgens Jassy zouden gebruikers geen hybride ervaring willen, die nauwelijks in de buurt komt van een on-premises cloud. Dit gezien het niet synchroon zou lopen met de cloudversie, zwaar tilwerk zou vereisen, aangepaste hardware beheert zou moeten worden en er verschillende besturingspanelen-,  gereedschappen en handmatige software-updates voor nodig zouden zijn. Iets waar AWS Outposts dus een oplossing voor zou bieden.

Volgens Gelsinger gaat AWS Outposts niet ten koste van VMware’s eigen on-premise-bedrijfsonderdelen: “Ik wil dat klanten zoveel mogelijk VMware gebruiken, dus we zullen natuurlijk de voorkeur geven aan de volledige VMware cloudoptie. Uiteraard erkennen we wel de keuzevrijheid van klanten.”

 

Gerelateerd:  VMware en AWS testen database-on-vSphere