HPE CEO: ‘Er zit geen geld voor ons in hyperscale cloudbedrijven’

Tijdens HPE Discover in Madrid bevestigt CEO Antonio Neri dat hyperscale geen focus meer is voor HPE. Er valt geen geld mee te verdienen volgens hem. De focus ligt op innovatie en het uitwerken van intellectuele eigendommen. Hyperscale hoort daar niet in thuis volgens hem.

HPE benadrukt op Discover 2018 in Madrid dat hyperscale voorbij is voor HPE. De reden daarachter is heel duidelijk volgens CEO Antonio Neri: “Er zit geen geld in Hyperscale datacenters. Vroeger waren het onze producten en ontwerpen. Na verloop van tijd wilde iedereen zijn eigen producten ontwikkelen. Dan zouden we enkel de fabrikant zijn van hun producten. In die business wil ik niet zitten.”

“HPE evolueerde van R&D naar supply chain. Doorheen de jaren is de marge verdwenen. Ik zit niet in de business om iemand anders zijn producten te maken. Ik wil al mijn intellectuele eigendommen innoveren en afleveren als een oplossing.”

Denk vandaag bij hyperscale datacenters aan tier-1 public cloudproviders zoals Amazon, Microsoft, Alibaba, etc. Wat Neri verkondigt is niet nieuw. Toen Meg Whitman nog CEO van HPE was eind vorig jaar, trok ze de stekker er al uit.

Niet rendabel

De CEO van HPE benadrukt meermaals dat de business niet rendabel genoeg is voor HPE. “Er valt geen geld te verdienen. We spreken over lage single digit marges, misschien break-even of zelfs verlies. Het verzwakt alles dat wat ik doe om business te genereren. Voor mijn aandeelhouders is het niet interessant om in investeren. Strategisch gezien hebben we de beslissing genomen om uit die business te stappen.”

Neri herhaalt dat HPE wil innoveren en oplossingen leveren aan zijn klanten. “We willen niet materiaal maken en commoditisen. Op het einde moeten we kijken naar ‘profitable growth’ voor de aandeelhouders. Ik zoek niet naar marktaandeel gewoon om het marktaandeel te hebben. “

Stevige groei

Het enige wat HPE nog wil verkopen aan hyperscalers, zijn eigen producten waarin ze innoveren. Ze willen niet iemand anders business verder helpen. Daarom keert het zijn rug naar deze business. Volgens Neri gebruikt het geen intellectuele eigendommen van HPE en je kan er geen services aan koppelen.

“HPE is al 7 procent gegroeid dit jaar, zonder op hyperscale te focussen. Het doel van dit bedrijf is om het beursaandeel en cashflow te laten groeien. Het aandeel groeide al 60 procent dit jaar en binnen dit en twee jaar zullen we onze cashflow verdubbelen van één naar twee miljard dollar. We willen dit jaar 8 tot 10 procent groeien. We willen innoveren op de plaatsen die belangrijk zijn voor ons: edge, cloud, data-driven. Daarin zitten de belangrijkste opportuniteiten,” sluit Neri af.

HPE heeft op Discover 2018 heel sterk de focus gelegd op edge, hybrid cloud en composable infrastructure.