Ericsson verwacht zeker acht 5G-smartphones in eerste helft 2019

Tegen midden 2019 moeten zeker acht 5G-smartphones commercieel beschikbaar zijn. Zo worden er zes in het mid-bandspectrum (april 2019) gelanceerd en twee of meer  5G-smartphones in de millimetergolf, ook wel bekend als mmWave (juli 2019). Dit beweert Ericsson in zijn recentste Mobility Report.

Het rapport voorspelt verder dat voor het einde van 2018 er één mid-band en één mmWave fixed wireless buitenapparaat beschikbaar zal zijn, samen met nog vier mid-band en vijf mmWave routers voor binnenshuis. Wat de smartphones betreft, voorspelt Ericsson tegen december 2019 een totaal van minstens tien 5G-telefoons.

“Voor smartphones voorspellen we een sterke line-up voor het tweede kwartaal van 2019. Op dit moment is het moeilijk om de releasedatum of het aantal leveranciers nauwkeurig te voorspellen, maar tweedegeneratie chipsets worden tegen het einde van 2019 verwacht. Deze chips maken de productie mogelijk van 5G-geschikte apparaten met verbeterde architecturen en lager stroomverbruik”, aldus het rapport.

Partijen als Oppo, ZTE, Motorola (Lenovo) en LG hebben al aangekondigd volgend jaar een 5G-smartphone op de markt te willen brengen. Daarnaast verwacht de netwerkleverancier dat er eind volgend jaar een viertal 5G-pc’s, een zestal fixed wireless buitenapparaten, negen indoor routers, en twee types industriële 5G-apparaten op de markt zullen zijn.

 

Accumulated 5G device release forecast - Ericsson
Beeld: Ericsson

2020: massamarkt

Ericsson: “Modules voor laptops en industriële toepassingen worden binnen hetzelfde tijdsbestek verwacht. In 2019 gaat 5G van start en 2020 wordt het jaar waarin 5G de massamarkt betreedt. Op dat moment zullen chipsets van alweer de derde generatie geïntroduceerd zijn en zal inmiddels een groot aantal apparaten zijn gelanceerd.”

Tegen 2024 verwacht Ericsson dat meer dan 40 procent van de wereldbevolking 5G tot zijn beschikking heeft en er meer dan 1,5 miljard 5G-abonnementen zullen zijn, 17 procent van het totaal aantal mobiele abonnementen.

De Zweedse netwerkgigant constateert in het rapport dat de hele wereld zich gereed maakt voor 5G. Zo heeft een van de grootste communicatiedienstverleners in Amerika vorige maand een 5G-internetservice gelanceerd en kondigden de vier grootste serviceproviders van het land aan dat ze tussen eind 2018 en medio 2019 beginnen met het leveren van 5G-services.

Maar ook in Zuid-Korea, Japan en China worden ‘significante 5G-abonnementsvolumes’ verwacht. In Europa zijn inmiddels al de eerste spectrumveilingen gehouden en het rapport verwacht dat de eerste commerciële 5G-abonnementen in deze laatste regio ergens in 2019 beschikbaar worden.

Internet of Things (IoT)

Nog volgens het rapport zijn rond 2024 ruim 4,1 miljard apparaten verbonden met het internet, die via zowel smalband IoT (NB-IoT) als Cat-M1-netwerken bereikt zullen worden. Vandaag zijn wereldwijd al zo’n 85 mobiele IoT-netwerken met NB-IoT en Cat-M1 aangekondigd, aldus Ericsson.

“Van de 4,1 miljard voorspelde cellulaire IoT-verbindingen in 2024, wordt verwacht dat alleen al Noordoost-Azië 2,7 miljard daarvan zal vertegenwoordigen – een cijfer dat zowel de ambities als de omvang van de cellulaire IoT-markt in deze regio weerspiegelt. Grootschalige implementaties en de daarvoor benodigde grote volumes chipsets zullen naar verwachting de prijzen van chipsets verlagen. Iets wat leidt tot een verdere versnelling van de groei in cellulaire IoT-verbindingen.”

 

Cellular IoT connections per region - Ericsson
Beeld: Ericsson

Gerelateerd:  5G-investeringen lopen op tot 26 miljard dollar in 2022