IDC: ‘Bijna 30 procent van alle data realtime gegenereerd tegen 2025’

Met de toenemende connectiviteit groeit ook de productie van data. Steeds meer gaat het dan om realtime informatie. IDC voorspelt dat tegen 2025 bijna 30 procent van alle data realtime wordt gegenereerd.

IDC deelt de cijfers in een nieuwe whitepaper, gesponsord door Seagate. In 2017 was realtime informatie al goed voor 15 procent van alle geproduceerde data. IDC verwacht dat dat cijfer evenwel exponentieel zal toenemen tot bijna 30 procent in 2025.

Volgens het analysebureau wordt die groei in real-time gegevens deels gedreven door vraag van de consument. “Omdat hun digitale wereld overlapt met hun fysieke realiteit, verwachten consumenten toegang te hebben tot producten en diensten waar ze ook zijn, ongeacht welke verbinding ze hebben en op welk apparaat dan ook. Ze willen gegevens in het moment, onderweg en gepersonaliseerd.”

Ook voor bedrijven neemt het belang van realtime data evenwel toe. “Geautomatiseerde machines op een productievloer vertrouwen bijvoorbeeld op realtime gegevens voor procesbeheersing en -verbetering”, klinkt het in het rapport. Anderzijds drijft ook de vraag van consumenten de nood voor bedrijven om in een infrastructuur te investeren die de groei in realtime data ondersteunt.

Zettabytes

IDC verwacht dat tegen 2025 zo’n 150 miljard toestellen wereldwijd verbonden zullen zijn, goed voor een totale dataproductie van 175 zettabytes. Ter referentie, in 2017 werd wereldwijd 23 zettabytes aan data gegenereerd. Eén zettabyte is gelijk aan één biljoen gigabytes.

In 2017 werd 47 procent van de data door consumenten geproduceerd. Dat zal volgens IDC krimpen tot 36 procent in 2025, naarmate het belang van data in de bedrijfswereld verder toeneemt en allerlei sensoren 24/7 informatie registreren.

De productiesector is vandaag de belangrijkste dataproducent. Deze sector heeft al een zekere maturiteit bereikt als gevolg van de vroege investeringen in IoT. IDC verwacht evenwel dat de gezondheidssector de komende jaren het snelst zal groeien. Dit als gevolg van ontwikkelingen in analytics, toename in frequentie en resolutie van MRI-scans, en een toename van data uit andere medische beeldvorming. De financiële sector, media en retail vervolledigen de top vijf van grootste dataproducenten.