Google leent Firefox tab-functies voor nieuwe Chrome-versie

Google heeft recent met het 10-jarig bestaan van Chrome een volledig nieuwe interface gelanceerd. Volgens sommigen heeft Google hiervoor goed naar Firefox gekeken, en dat doet het deze keer opnieuw. De zoekgigant werkt aan het groeperen van tabbladen en wil ze ook scrolbaar maken.

De eerste functie waar Google op dit ogenblik mee experimenteert, is het groeperen van tabbladen. Chrome Story merkte namelijk een issue op de Chrome tracker met de titel ‘Tab Groups’. De Google-werknemer die het onderwerp heeft aangemaakt, gaf verder weinig informatie. Het enige wat hij kwijt wilde, is dat gebruikers binnenkort tabbladen kunnen organiseren in visueel verschillende groepen. Zo kunnen aparte tabbladen worden geassocieerd met verschillende taken.

De functie klinkt ietwat vaag, maar bij Firefox-gebruikers doet het onmiddellijk een belletje rinkelen. Deze functie heeft Firefox al in 2010 geïntroduceerd en werd in 2015 geschrapt omdat heel weinig mensen er gebruik van maakten. In de nieuwe Firefox Quantum Engine die in 2017 werd gelanceerd, is de functie helemaal verdwenen.

Scrolbare tabstrip

Naast groepeerbare tabbladen werkt Google ook aan scrolbare tabbladen in Chrome. Wie heel veel tabbladen heeft, kan dikwijls niet meer de tekst lezen van de webpagina in elk tabblad. Hierdoor moet je dikwijls het juiste tabblad gokken. Firefox en Edge hebben dat probleem opgelost door tabbladen net groot genoeg te maken dat je nog kan zien wat ze bevatten en verstopt de resterende tabbladen achteraan de rij.

Wanneer je bovenaan tussen de tabbladen scrolt, krijg je de resterende lijst achteraan te zien. Peter Casting, Google Chrome engineer, heeft recent op Reddit bevestigd dat een ‘scrolbare tabstrip in de maak is’.

Die laatste functie is er eentje die Chrome-gebruikers al heel lang eisen. De Chrome/Chromium issue tracker toont dat het de afgelopen jaren een van de meest gevraagde functies is. De allereerste vraag kwam zelfs al in 2008, nog voor de eerste stabiele Chrome 1.0-lancering volgens ZDNet. Het lijkt ons daarom een kwestie van tijd voordat Chrome deze functie integreert in een volgende update.

 

Gerelateerd: Chrome wordt 10 jaar en krijgt nieuwe functies en redesign