‘AWS, Azure, Google en Alibaba zullen groeien, de rest zal krimpen’

Het aantal clouddiensten zal de aankomende jaren met zeker 20 procent toenemen en voornamelijk worden toegeëigend door Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en de Chinese gigant Alibaba Cloud. Dit zeggen meerdere analisten in het onlangs gepubliceerde derde kwartaal rapport van Goldman Sachs over de cloudmarkt.

“We verwachten nog steeds dat het openbare cloudlandschap zal consolideren tot een oligopolistische marktstructuur”, aldus de analisten van Goldman Sachs in het rapport. De groei zou volgens hen tot zeker 2021 aanhouden.

IaaS en PaaS

Toch beslaat AWS ondanks de miljarden-omzet samen met concurrenten volgens Goldman Sachs nog maar een klein stukje van de markt. Veel bedrijven zijn nog steeds niet overgestapt naar de cloud en bouwen nog steeds voort op traditionele diensten. Het onderzoeksrapport richt zich met name op core cloud-services, als Infrastructuur as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en de niet-cloud gerelateerde technische services.

Amazon is volgens het rapport sterk in IaaS, door de geboden rekenkracht en onder meer Microsoft zou de focus hebben op PaaS, door het bieden van een soort van cloud-gebaseerd besturingssysteem.

Verschuiving van de financiële middelen

Volgens de analisten vindt er een verschuiving van de financiële middelen plaats. Geld dat bedrijven voorheen spendeerden aan het onderhouden – en uitvoeren van applicaties op eigen servers wordt steeds meer uitgegeven aan clouddiensten. In 2017 zouden de uitgaven aan clouddiensten goed zijn voor ongeveer 8 procent van de totale potentiële markt, volgens het rapport goed voor 47 miljard dollar. De analisten verwachten dat dit percentage tegen 2021 gestegen is naar ruim 15 procent, zo’n 116 miljard dollar. Voor 2018 verwacht men dat enterprise-organisaties een kleine 62 miljard dollar uitgeven aan clouddiensten.

Daar waar in een florerende markt ruimte is voor meer spelers, denkt Goldman Sachs dat dit voor de cloudmarkt niet het geval zal zijn. De vier grootste spelers zullen naar alle waarschijnlijkheid de cloudmarkt blijven domineren.

Momenteel beslaan ze al een kleine 56 procent van de markt en de analisten voorspellen dat hun gecombineerd aandeel in 2019 zo’n 84 procent zal bedragen. Ruim 77 procent daarvan kan worden toegeëigend aan de drie Amerikaanse leveranciers.

Kleine spelers ondergesneeuwd

De analisten verwachten dat ondanks de groei van de cloudmarkt, door de dominante rol van AWS, Microsoft Azure, Google Cloud en Alibaba Cloud, kleinere spelers op de markt hun omzet zien afnemen. De kleinere partijen haalden in 2017 gezamenlijk zo’n 21 miljard dollar op voor clouddiensten en volgens Goldman Sachs daalt dit bedrag in 2018 tot ongeveer 20 miljard dollar en zou de omzet volgend jaar nog geen 12 miljoen dollar bedragen.

Volgens Business Insider is dit geen goed teken voor IBM, Oracle en andere spelers die grip op de cloudmarkt proberen te krijgen. Ondanks dat IBM afgelopen maand nog te kennen gaf verder te bouwen op de strategie om zijn clouddiensten meer compatibel te maken met de infrastructuur van concurrenten, in plaats van klanten tot zijn eigen cloudomgeving te beperken. Het kondigt daarvoor drie nieuwe producten aan.