Samsung introduceert 8 nm Exynos 9820 met focus op AI

Samsung volgt Apple en Huawei en introduceert op zijn nieuwe Exynos 9820 een specifieke AI-chip. De chip wordt gebakken op Samsungs eigen 8 nm FinFET-proces en verbetert single-core prestaties met 20 procent.

Een paar dagen na de aankondiging van de vouwbare Galaxy F-smartphone verlegt Samsung de focus op de chip die in 2019 de vlaggenschepen zal voeden. De nieuwe System on Chip (SoC) krijgt een ‘tri-cluster’-architectuur met twee custom-ontworpen kernen en een neural processing unit (NPU).

De twee eigen kernen bestaan uit twee krachtige ARM Cortex-A75 kernen en vier energie-efficiënte Cortex-A55 kernen. Over kloksnelheden wordt voorlopig nog niet gesproken. De chip wordt gebakken op een 8 nm FinFET-proces en moet een prestatieboost leveren van 20 procent over single-core toepassingen. Multi-core prestaties klimmen met 15 procent wanneer ze worden gekoppeld met de verbeterde task scheduler. Wanneer piekprestaties minder van belang zijn, levert de Exynos 9820 een verbeterde batterij-efficiëntie van 40 procent.

Cameraprestaties

Samsung introduceert voor het eerst een NPU op zijn SoC, in navolging van Apple en Huawei. De specifieke chip zorgt ervoor dat AI-taken zeven keer sneller worden verwerkt vergeleken met de vorige generatie Exynos-chips.

Grafisch is de Exynos 9820 een flinke stap voorwaarts met een Mali-G76 MP12 gpu die 40 procent betere prestaties belooft of 35 procent minder energie verbruikt vergeleken met de ‘oude’ Exynos 9810.

De Image Signal Processor (ISP) krijgt ook een upgrade mee. De Exynos 9820 ondersteunt voortaan tot vijf sensoren (inclusief een IR-sensor) en kan sneller autofocussen. De chip ondersteunt één camera vooraan tot 22 megapixel of twee 16 megapixelcamera’s achteraan. Er is ondersteuning voor HDR, 10-bit kleuren, 8K video aan 30 fps of 4K video aan 150 fps.

Op vlak van connectiviteit heeft de Exynos 9820 een LTE-Advanced Pro-modem (LTE CAT 20) met ondersteuning tot 2 Gbps (downlink) en 316 Mbps (uplink) via 8x carrier aggregation (CA)

Tot slot krijgt de Exynos 9820, net als zijn voorganger, een securitychip aan boord die alle persoonlijke en biometrische data geïsoleerd bewaard.

Gerelateerd: Huawei Kirin 980 ’s werelds eerste 7 nm-chip, zit in Mate 20-familie