Oracle Cloud Infrastructure uitgebreid met HPC-oplossingen

Oracle heeft zijn Cloud Infrastructure uitgebreid met oplossingen voor High Performance Computing (HPC). Door HPC-oplossingen in de cloud uit te voeren, wordt deze toepassing volgens het softwarebedrijf stukken goedkoper en daardoor bereikbaar voor een grotere groep bedrijven.

De uitbreiding is onderdeel van Oracles Clustered Network, dat klanten toegang geeft tot een Remote Direct Memory Access (RDMA)-netwerk met lage latency en hoge bandbreedte. Volgens het softwarebedrijf biedt de oplossing de voordelen van moderne cloud computing met prestaties die vergelijkbaar zijn met lokale rekenclusters.

“Er is nog te weinig geïnvesteerd in HPC in de cloud, vanwege gebrek aan hoogwaardige netwerken (RDMA) en een onaantrekkelijke prijs-prestatieverhouding. De afgelopen jaren heeft Oracle zich dan ook gericht op het verbeteren van hoogwaardige bare-metalproducten, zoals geclusterde netwerken, om klanten op locatie de opties te bieden die ze nodig hebben om hun HPC-workloads in de cloud uit te breiden”, zegt Vinay Kumar, vice-president Product Management & Strategy van Oracle Cloud Infrastructure.

Use-cases

Met Oracles Clustered Network-aanbod op datacenterniveau, heeft Oracle naar eigen zeggen een nieuwe set van use-cases en workloads geopend, waarmee bedrijven de kracht van cloud computing kunnen benutten: variërend van auto-ongevalsimulaties in automotive en DNA-sequencing in de gezondheidszorg, tot reservoirsimulatie voor olie-exploratie.

Organisaties zouden daardoor gebruiksscenario’s kunnen inzetten die eerder buiten hun bereik waren, zoals het gebruik van gegevens uit hun Oracle-database en geavanceerde Nvidia Tesla-GPU’s om AI-trainingen uit te voeren en direct waarde toe te voegen aan hun gegevens.

Het nieuwe aanbod wordt aangedreven door schaalbare Intel Xeon-processoren en netwerkinterfacecontrollers van Mellanox. Oracle Cloud Infrastructure biedt nu een compleet assortiment voor HPC-workloads, waaronder het naar eigen zeggen enige bare-metal Infrastructure-as-a-Service (IaaS) -aanbod op de markt met RDMA.

NVIDIA HGX-2-platform

Ook de door Oracle onlangs aangekondigde ondersteuning voor het Nvidia HGX-2-platform op Oracle Cloud Infrastructure zou worden voorzien van deze mogelijkheden. Dit maakt het voor klanten mogelijk te  profiteren van geclusterde netwerken als onderdeel van de volgende generatie Nvidia Tensor Core GPU’s. Hiermee kunnen ze grootschalige GPU-workloads, zoals voor artificiële intelligentie (AI) en deep learning, verwerken.

In mei van dit jaar lanceerde Nvidia nog de krachtige HGX-2 voor HPC en AI-workloads. De chipmaker combineerde voor het eerst AI samen met HPC in één algemeen platform. De HGX-2 kan tot 15.500 beelden per seconde verwerken om AI te trainen en vervangt 300 CPU-servers op vlak van AI-training.