Cisco integreert on-premises Kubernetes-platform met AWS

Cisco en Amazon Web Services (AWS) hebben een integratie aangekondigd voor Kubernetes-gebruik in de hybrid cloud. Cisco’s Hybrid Cloud Solution for Kubernetes on AWS maakt het eenvoudiger voor IT-teams om hun infrastructuur voor Kubernetes te beheren.

Volgens Cisco betekent de integratie een gemeenschappelijke toolset on-premises en op AWS voor de Kubernetes-infrastructuur. Eerder ging het ook al een gelijkaardige samenwerking aan met Google Cloud Platform.

Kubernetes wordt door velen gezien als het belangrijkste platform voor applicatiecontainers. De nieuwe integratie van Cisco’s on-premises Kubernetes-oplossing met de publieke AWS-cloud betekent dat ontwikkelaars meer vrijheid krijgen in het schrijven van applicaties. Ze moeten niet langer verschillend worden geschreven afhankelijk of ze uiteindelijk in de cloud of het eigen datacenter draaien.

Eén van de gemeenschappelijk tools is de managementgebruikersinterface voor het Cisco Container Platform of CCP. Het platform is nu geïntegreerd met Amazon Elastic Container Service voor Kubernetes (EKS), wat betekent dat de gebruikersinterface van Cisco gebruikt kan worden om clusters te leveren op CCP on-prem of op EKS in Amazon.

Verder dient Amazons Identity en Access Management (IAM) als het authenticatiemechanisme voor zowel CCP als EKS, waardoor een beheerder op beide omgevingen hetzelfde toegangscontrolebeleid kan toepassen. Ook zou er een gezamenlijke opslagplaats zijn voor containerimages in de vorm van Amazons Elastic Container Registry en is er sprake van één set monitoring- en loggingstools.

Software-only of mét hardware

Cisco verwacht de oplossing in december te lanceren in de vorm van een software-only product of als onderdeel van een volledige software-hardware stack, waarbij het Cisco Container Platform draait op HyperFlex, de hypergeconvergeerde infrastructuur van Cisco.

Het bedrijf is van plan de software op abonnementsbasis te verkopen, met abonnementen voor alleen software vanaf ongeveer 65.000 dollar per jaar voor een instapconfiguratie. Aanvullend rekent AWS 0,20 dollarcent per uur voor elke draaiende Amazon EKS-cluster, evenals de kosten van de computing- of opslagmiddelen die door de cluster worden gebruikt.

Ook VMware maakte deze week bekend dat het de zakelijke adoptie van Kubernetes wil versnellen in on-premises en cloudomgevingen. Om deze stap te realiseren nam het Heptio over.

Gerelateerd: Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?