Microsoft kampt met Windows 10 Pro activatieproblemen

Een aantal Windows 10 Pro-gebruikers krijgen opeens de melding dat hun Windows-versie niet meer legitiem is en moet worden geactiveerd. Microsoft bevestigt dat het om een probleem met de activatieserver gaat en werkt de klok rond om het probleem op te lossen.

Gisterenavond verschenen de eerste klachten op Twitter rond gebruikers die ineens opnieuw hun Windows 10 Pro-versie moesten activeren. Nadat ze dat opnieuw wilden doen, verscheen de melding dat ze eerst Windows 10 Home moesten installeren of dat ze een officiële versie konden aankopen in de Windows Store.

Het probleem situeert zich zowel bij Windows Insiders (bèta-testers) als mainstream gebruikers, waaronder sommigen die al op de Windows 10 October 2018 Update zitten.

Sommige gebruikers melden op Twitter dat ze contact met Microsoft hebben opgenomen en dat ze als advies kregen om opnieuw een legitieme versie van Windows 10 Pro aan te kopen. Anderen rolden terug naar Windows 10 Home om op die manier opnieuw te kunnen updaten naar een legitieme versie van Windows 10 Pro.

Watermerk

Naast Windows 10 Pro worden er ook activatieproblemen gemeld op Twitter voor Windows Server 2016-licenties en problemen met upgrades van Windows 10 Home naar Windows 10 Pro.

Microsoft erkent het probleem in een officieel statement aan ZDNet: “Een beperkt aantal klanten ondervinden activeringsproblemen. Onze engineers onderzoeken het probleem. Getroffen klanten krijgen binnen de 24 uur een oplossing die automatisch wordt toegepast. In tussentijd kunnen ze Windows 10 Pro blijven gebruiken.”

Windows 10 Pro-gebruikers kunnen gewoon doorwerken met een watermerk in de rechterhoek onderaan. Er is geen verlies aan functionaliteit. Microsoft adviseert om niet te downgraden naar Windows 10 Home of om een nieuwe licentie te kopen. Er volgt automatisch een oplossing die de Windows 10 Pro-licentie activeert, zonder dat de gebruiker tussen moet komen.

Van zodra de automatische activatie achter de rug is, verdwijnt het watermerk rechts onderaan automatisch en is de Windows 10 Pro opnieuw legitiem.