5G-investeringen lopen op tot 26 miljard dollar in 2022

De komende jaren wordt fors geïnvesteerd in 5G-netwerkinfrastructuur. IDC voorspelt dat de uitgaven stijgen van 528 miljoen dollar in 2018 naar 26 miljard dollar in 2022. Dit blijkt uit het rapport ‘Worldwide 5G Network Infrastructure Forecast, 2018–2022’ van het onderzoeksbureau. 

De vijfde generatie voor mobiele netwerken (5G) is de opvolger van het huidige 4G-netwerk. Kenmerkend aan 5G is de extreem hoge snelheid, betrouwbaarheid, naast ook de mogelijkheid om meer data te versturen. Naar verwachting zal 5G dan ook een impuls geven aan edge computing en wordt het nieuwe netwerk als cruciaal gezien voor de werking van zelfrijdende auto’s, augmented reality en virtual reality.

2019 wordt baanbrekend

Volgens het onderzoeksrapport hebben draadloze providers dan ook ‘agressieve plannen’ om hun 5G-netwerkinfrastructuur uit te bouwen. Die plannen zijn goed voor een jaarlijkse omzetgroei van ruim 118 procent tussen 2018 en 2022. Ook netwerkleveranciers zoals Ericsson en Nokia zullen de komende jaren flink investeren in 5G en verwante technologieën, terwijl de eerste telefoons met 5G-chips volgend jaar al worden verwacht.

2019 wordt volgens het rapport  ‘een baanbrekend jaar in de mobiele industrie’. Momenteel worden al zaken als netwerkvirtualisatie, machine learning en artificiële intelligentie getest om zo gebruik te kunnen maken van een geheel nieuw spectrum aan mogelijkheden.

Dat de 5G New Radio (NR)-standaard hogere snelheden in steden mogelijk zullen maken, staat volgens het rapport buiten kijf. Al moet de standaard eerst verder worden uitgebouwd om er optimaal gebruik van te kunnen maken.

Gerelateerd: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?