Seagate verwacht eerste 100 TB HDD’s tegen 2025

Seagate is bijna klaar om zijn HAMR-opslagtechnologie (heat assisted magnetic recording) te commercialiseren. Dat opent de deuren voor harde schijven met een grotere opslagcapaciteit, tot zelfs 100 TB tegen 2025.

Eén en ander blijkt uit een roadmap van het Advanced Storage Technology Consortium (ASTC), waar ook Seagate sinds 2010 lid van is. ASTC sponsort universitair onderzoek naar nieuwe opslagtechnologieën en presenteert elk jaar een roadmap van de ontwikkelingen.

ASTC Technology Roadmap

HAMR

Harde schijven maken gebruik van een magnetisch veld om data weg te schrijven. Om de oppervlaktedichtheid van HDD’s te vergroten, worden gegevens op steeds kleinere oppervlaktes weggeschreven. Die verkleining stoot evenwel op fysieke limieten omdat de magnetische stabiliteit bewaard moet blijven.

Heat assisted magnetic recording (HAMR) maakt daarom gebruik van een laser om de harde schijf op te warmen en snel weer af te koelen. Zo kan op nog kleinere oppervlaktes worden geschreven en blijft de magnetische stabiliteit toch bewaard.

Seagate werkt naar eigen zeggen al sinds eind jaren 90 aan HAMR. De ontwikkeling is bijzonder complex en de opslagspecialist heeft naar eigen zeggen nog verschillende uitdagingen te tackelen om de techniek helemaal op punt te krijgen. Toch verwacht het tegen 2020 de eerste HAMR-HDD’s met een capaciteit van 20 TB te kunnen afleveren.

Vandaag heeft Seagates grootste harde schijf een capaciteit van 14 TB, terwijl Western Digital pas een 15 TB HDD op de markt bracht.

100 TB in 2025

Vanaf 2020 zal de HAMR-technologie verder worden doorontwikkeld om al snel harde schijven met een opslagcapaciteit van 50 TB mogelijk te maken. Op dat punt wordt ook de limiet van HAMR stilaan bereikt en moet volgens ASTC de overstap worden gemaakt naar heated dot magnetic recording (HDMR).

HDMR combineert HAMR met bit-patterned media recording (BPMR) om de oppervlaktedichtheid nog verder te vergroten. Dit moet harde schijven met een capaciteit tot 100 TB mogelijk maken tegen 2025.

HAMR vs MAMR

Terwijl Seagate zijn eieren in de HAMR-mand legt, kijkt concurrent Western Digital naar microwave assisted magnetic recording (MAMR). Die technologie zou volgens WD een veel langere levensduur hebben dan HAMR en de harde schijven koeler houden. De eerste MAMR-schijven komen naar verwachting volgend jaar op de markt.

Gerelateerd: Seagate verscheept meer harde schijven, Western Digital meer capaciteit