Microsoft Teams schrapt Windows 10 S-app eind november

Microsoft trekt op 29 november de stekker uit de Progressive Web App (PWA) van Teams voor Windows 10-toestellen. Geen probleem voor wie de klassiek geïnstalleerde software gebruikt, maar Windows 10 S-gebruikers worden richting de Edge-browser geduwd.

Teams, het antwoord van Microsoft op chatclient Slack, schrapt de PWA vanaf 29 november. Het ging sowieso om een preview-app die volop werd getest, maar het toont wel hoe weinig tractie Windows 10 S geniet binnen bedrijven. De PWA-versie van Teams werd amper zes maanden geleden op Microsoft Build aangekondigd.

PWA zijn web apps die verpakt worden in applicatiebestanden. Op deze manier kunnen ze functies ondersteunen die een klassieke webpagina niet kan bieden. Denk daarbij aan notificaties, toegang tot bestanden op je pc en offline beschikbaarheid.

Wie Teams wil blijven gebruiken na 29 november en Windows 10 S draait, heeft verschillende opties. De gemakkelijkste is om gratis te upgraden van S Mode naar de volledige versie van Windows 10. Hiermee kan je de aparte applicatie downloaden vanaf de Teams-website.

Gratis versie

Kan of wil je niet upgraden uit S Mode? Dan kan je nog altijd terecht in de Microsoft Edge-browser voor de webversie van Teams. Voor Mac, Android en iOS zijn er aparte Teams-apps beschikbaar om ook daar bereikbaar te blijven.

Teams kreeg afgelopen zomer een gratis versie om de concurrentie met Slack te verhogen. Die laatste had eind vorig jaar nog 8 miljoen dagelijkse gebruikers waarvan 2 miljoen betalende. Microsoft komt met Teams niet in de buurt en spreekt niet over dagelijkse gebruikers. Enkel 200.000 bedrijven wordt vermeld, maar Teams wordt gratis gebundeld bij bepaalde Office 365-abonnementen. Er zijn geen cijfers bekend over het aantal actieve dagelijkse gebruikers.

De gratis versie biedt ondersteuning voor groepen tot 300 mensen en zet geen beperking op het aantal chatberichten of zoekopdrachten.