OnePlus werkt aan ’s werelds eerste 5G-smartphone

De tijd dat OnePlus een nichespeler was ligt ver achter ons. Het drijft nu de innovatie en zou in 2019 een van de eerste 5G-smartphones op de markt brengen. Volgens OnePlus medeoprichter Carl Pei zouden ze zelfs ’s werelds allereerste kunnen zijn.

Sinds hun allereerste smartphone begin 2014 heeft OnePlus heel nauw met Qualcomm gewerkt op vlak van System-on-Chip (SoC) en modem. Hun telefoons hebben altijd de nieuwste hardware aan boord en kosten een pak minder dan de concurrentie. Volgens Pei zou die nauwe samenwerking er nu voor kunnen zorgen dat ze een van de allereerste 5G-smartphones op de markt zullen hebben in 2019. Mogelijk zelfs ’s wereld eerste volgens Engadget.

Technisch gezien bestaat er al een 5G-smartphone van Motorola, maar die maakt gebruik van een modulair concept. De 5G-technologie zit niet geïntegreerd in de smartphone zelf.

OnePlus heeft al een 5G-test achter de rug op het hoofdkwartier van Qualcomm in San Francisco. Voor de test werd een Snapdragon X50 modem gebruikt, maar het is voorlopig nog onduidelijk of die ook in het definitieve toestel te vinden zal zijn. De Snapdragon X50 is namelijk een aparte modem; voor LTE moeten fabrikanten nog steeds gebruik maken van de modem op de Snapdragon SoC zoals de Snapdragon 845.

5G-antennes

Om 5G-connectiviteit in smartphones realiteit te maken, werkt Qualcomm hard aan de verkleining van de 5G-antennes. Eerder deze week realiseerde het een verkleining van 25 procent vlak voor de 2019-lancering waarmee fabrikanten aan de slag kunnen. Het gaat hier specifiek om de mmWave-antennes waarvan er meerdere nodig zijn in een smartphone voor optimaal bereik.

Belangrijk om te weten: de OnePlus 6T die begin volgende week wordt aangekondigd, zal nog geen 5G-connectiviteit bevatten. OnePlus lanceert twee vlaggenschepen per jaar: eind april en eind oktober. Mogelijk zou de volgende upgrade eind april 2019 de 5G-smartphone kunnen zijn, maar dat is voorlopig nog koffiedik kijken.