‘Samsung klaar met ontwikkeling grafeenbatterij voor smartphones’

Onderzoekers van het Samsung Advanced Institute of Technology hebben een batterij ontwikkeld met grafeen-coating. Deze zou vijf keer sneller laden, zonder explosiegevaar.

Samsung Mobile maakte in november 2017 al kenbaar met de ontwikkeling van een grafeenoplossing voor batterijen bezig te zijn. Volgens SamsungMobile.News is de elektronicafabrikant daar nu in geslaagd. Dat zou betekenen dat de grafeenbatterij binnenkort in de eerste Samsung-toestellen kan opduiken.

Grafeen bestaat uit een enkele laag van koolstofatomen en is volgens kenners één van de sterkste materialen die momenteel bestaat. Het zou zelfs tweehonderd keer beter bestand zijn tegen breken dan staal.

Vijf keer sneller laden

Met een grafeen-coating zou Samsung erin zijn geslaagd om de oplaadtijd van een batterij vijf keer te versnellen, van een volledige laadtijd van één uur naar slechts twaalf minuten. De temperatuur blijft daarbij de hele tijd gehandhaafd.

De grote uitdaging die Samsung nog moest overkomen, was om de batterijcapaciteit te behouden. Die nam aanvankelijk snel af, waardoor na 500 laadcycli al 78,6 procent van de capaciteit verloren was gegaan. Als de berichtgeving van SamsungMobile.News klopt, zou Samsung hier dus een oplossing voor hebben gevonden.

In 2015 maakte Samsung de inschatting dat het nog drie jaar nodig had om grafeen commercieel te gebruiken voor zijn smartphonebatterijen.

Concurrentie

Ondertussen heeft grote rivaal Huawei als eerste grafeen commercieel gebruikt in de smartphonebatterij van de Huawei Mate 20 Pro, die vorige week werd aangekondigd. Huawei gebruikt grafeen voor de koeling van de batterij, bijvoorbeeld bij intensieve gamesessies.