Dell introduceert 3 nieuwe rugged laptops met dubbele batterij

Dell kondigt de beschikbaarheid van drie nieuwe laptops in zijn Latitude Rugged- en Latitude Rugged Extreme-reeksen aan. De toestellen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in fabrieken, booreilanden op zee, het leger en andere veeleisende omgevingen.

Dell brengt de nieuwe 5420, 5424 en 7424 onder de Latitude-merknaam uit om de configuraties van de Rugged- en Rugged Extreme-reeks op één lijn te brengen met die van Latitude. Dat moet het eenvoudiger maken voor IT-beheerders om eenzelfde image over de verschillende productreeksen uit te rollen en ze samen te beheren.

Het grote verschil tussen de drie laptops zit hem in de mate van ruggedness. De drie laptops zijn militair getest (MIL-STD-810G) op valpartijen van verschillende hoogtes, extreme temperatuurswisselingen, thermische shock, bevriezen en ontdooien, zonnestraling enzovoort. Wanneer ze niet actief zijn, kunnen ze temperaturen van -51°C to 71°C doorstaan. De 7424 functioneert in temperaturen van -29°C tot 63°C. Voor de 5424 en 5420 is dat tussen -29°C en 60°C. Die twee laptops zijn ook iets minder goed bestand tegen stof en water dan de 7424, met een IP52-certificering tegenover IP65.

Dell Latitude Rugged 5420

Dubbele batterij

Dell heeft nog een handigheid voorzien in de vorm van een dubbele verwisselbare batterij. Hoewel de laptops zijn uitgerust met twee batterijen, hebben ze maar eentje nodig om te functioneren. Is de eerste batterij plat, dan gaat de laptop verder op de tweede en kan je ondertussen de eerste vervangen door een nieuwe. Het idee is dat je voldoende batterijen kan voorzien om ook op afgelegen locaties zonder stroom zeker je werk gedaan te krijgen, zonder onderbreking.

Dell biedt de laptops in configuraties met de nieuwste Intel Core i5 of i7 van de 8ste generatie, maar ook oudere processorreeksen zijn nog beschikbaar. Standaard worden de laptops met integrated graphics geleverd, afhankelijk van de processorkeuze, of je kan upgraden naar een AMD Radeon 540 of RX540. De laptops hebben een 14 inch schermpaneel met 1080p-resolutie en een helderheid tot 1,000 nits om ook in zeer heldere zonverlichte omgevingen het scherm nog te kunnen lezen.


Lees dit: Waarom rugged hardware veel meer geld kost


SSD-opslag is standaard en kan worden aangevuld met een harde schijf, blu-ray- of dvd-lezer. Alleen op de 5420 is die uitbreiding niet mogelijk. De laptops ondersteunen gps en 4G (Cat16), en bieden een rist aan (legacy) aansluitingen: USB-A, USB-C, SD-kaart, Ethernet, HDMI, audiojack en optioneel VGA, PCMCIA of DisplayPort. Alle aansluitingen worden met klepjes afgesloten om te beschermen tegen vloeistoffen en vuil.

Dell Latitude 7424 Rugged Extreme

Prijskaartje

Alle drie de laptops zijn onmiddellijk beschikbaar. De Latitute 5420 Rugged begint vanaf 2.813 euro, voor de 5424 Rugged is dat 2.866 euro en voor de Latitude 7424 Rugged Extreme loopt de basisprijs op tot 4.352 euro.

Dat zijn flinke prijzen voor wat je qua specificaties in de plaats krijgt, maar de meerprijs zit hem in de robuustheid van deze toestellen. Rugged hardware vraagt heel wat extra regels en testen om mee rekening te houden. Wil je daar meer over weten? Lees dan zeker ons achtergrondverhaal over waarom rugged hardware veel meer geld kost.