Linus Torvalds staat opnieuw aan het hoofd van Linux

Een kleine maand geleden heeft Linus Torvalds een stap terug gezet in het dagelijkse bestuur van de Linux ontwikkelcommunity. Greg Kroah-Hartman, de tijdelijke vervanger van Torvalds, geeft de sleutel tot Linux opnieuw aan de oprichter.

Op de Open Source Summit Europe in Schotland heeft Linux-oprichter Linus Torvalds zijn terugkeer aangekondigd na een maand vakantie. Hij deed dat in het bijzijn van de top 40 ontwikkelaars van de Linux-community. Het is de eerste stap in een proces om opnieuw aan het hoofd van Linux te staan, volgens ZDNet.


Lees dit: Linux-bedenker: ‘Niet eerlijk dat wij de problemen van Intel moeten opkuisen’


Een kleine maand geleden besliste Torvalds om een stap terug te zetten van de Linux ontwikkelcommunity. In een nota legde hij uit dat hij zijn houding wilde veranderen. Hij excuseerde zich ook naar enkele ontwikkelaars die mogelijk een negatieve ervaring hebben gehad met hem en daarom de kernel-ontwikkeling achter zich lieten. Hij wilde tijd nemen om menselijke emoties te begrijpen en om die fatsoenlijk te beantwoorden.

Wilde Westen

Die tijd is nu voorbij, want Torvalds is terug. In een Linux 4.19-aankondiging laat tijdelijke vervanger Greg Kroah-Hartman weten dat Torvalds de kernel tree opnieuw mag sturen. Er wordt verwacht dat Torvalds opnieuw de leiding zal nemen in de Linux ontwikkelcommunity die vriendelijker en meer toegankelijker moeten worden.

Jon Corbet, kernel ontwikkelaar verwacht dat de Linux-community minder het Wilde Westen wordt met duellerende ontwikkelaars en positief evolueert richting een professionele ontwikkelcommunity.