Dell wil VMware aandeelhouders laten stemmen over nieuwe beursgang

Dell heeft zijn handen vol met aandeelhouders die de terugkeer van Dell naar de beurs via VMWare niet zien zitten. De constructie, beloofde compensatie en publieke beïnvloeding zint de aandeelhouders niet, maar Dell stelt nu een ultimatum op voor Q4 2018.

Dell Technologies gaat aan de aandeelhouders vragen om in Q4 2018 te stemmen over de beursgang van Dell. Sommige aandeelhouders, waaronder zwaargewicht Carl Icahn, zijn sterk tegen de reverse merger. Icahn bezit 16,5 miljoen aandelen van DVMT, een tracker stock die Dell heeft aangemaakt om extra budget te vinden voor de overname van EMC jaren geleden.

Michael Dell wil de DVMT-aandelen overnemen met een bonus van 29 procent. DVMT-aandeelhouders kunnen ook een deel van Dell Technologies krijgen en een dividend van 9 miljard in aggregate cash consideration.

Tracker stock

Dell maakte de DVMT tracker stock aan omdat bankiers 10 miljard dollar cash geld mistten om EMC over te nemen in 2016. EMC bezat initieel 82 procent van de aandelen van VMware. Om EMC-aandeelhouders te overtuigen, verkocht Dell DVMT tracker stock aan een korting van 10 procent over VMware-aandelen. Die verleidelijke aanbieding heeft Dell genoeg geld opgebracht om EMC destijds over te nemen. Intussen floreert VMware en is met voorsprong het meest aantrekkelijke aandeel binnen het portfolio van Dell.

Door de publieke aanval op de investeerders heeft DVMT het moeilijk, iets waar Icahn niet over te spreken is. Eerder dit jaar kreeg het aandeel al klappen toen er geruchten circuleerden over de reverse merger van Dell en Icahn heeft nu opnieuw schrik dat hetzelfde kan gebeuren. De bonus van 29 procent die Dell wil geven op elke DVMT tracker stock, werd berekent na de eerste daling toen er geruchten waren.

IPO als alternatief

Dell laat weten dat het al met 40 procent van alle aandeelhouders heeft gesproken over de plannen. Ze benadrukken dat het de beste optie is voor alle DVMT-aandeelhouders. Dell verwacht snel een datum vast te leggen over de komende weken, zodat de aandeelhouders dit jaar nog kunnen stemmen.

Wat als Dell zijn zin niet krijgt? Dan is er nog altijd een standaard IPO mogelijk, een klassieke beursgang. Volgens The Register is Dell al in gesprek met meerdere bankiers om deze piste te bewandelen mocht meer dan 50 procent tegen stemmen bij op de finale stemronde dit eindejaar.