Microsoft maakt meer dan 60.000 patenten openbron om Linux te beschermen

Microsoft kondigt vandaag aan dat het de Open Invention Network (OIN) vervoegt, een openbron patentengroep om Linux te beschermen. Het stelt meer dan 60.000 patenten beschikbaar, ongeveer twee derde van zijn portfolio.

De tijd dat Linux gelijk stond aan de duivel is al lang voorbij voor Microsoft. Sinds Satya Nadella CEO is van Microsoft, is er heel wat veranderd. Microsoft omarmt vandaag actief Linux en met de overname van GitHub voor 7,5 miljard dollar heeft het al enkele oude projecten openbron gemaakt zoals MS DOS.

Microsoft vervoegt ION en gaat zijn gigantisch portfolio aan patenten grotendeels delen met meer dan 2.650 leden van de community. In totaal gaat het over meer dan 60.000 patenten, ruim twee derde van hun totale portfolio.

Patentconsortium

ION is ’s werelds grootste patentconsortium waar leden hun patenten delen met andere leden zonder daarvoor een vergoeding te vragen. Elk lid belooft ook om Linux-ontwikkelaars nooit te vervolgen voor het gebruik van gedeelde patenten. Microsoft vervoegt een indrukwekkende reeks van leden waaronder IBM, Sony, Google en Red Hat.

Microsoft gaat echter niet helemaal all-in met zijn patenten. Alles rond Windows Desktop en Desktop-applicatiecode blijven eigendom van Microsoft en worden door talrijke patenten beschermd die de softwaregigant doorheen de jaren heeft ingediend.

Microsoft hoopt dat andere partijen dezelfde stap nemen. Linux moet beschermd worden, net als andere belangrijke openbron workloads, om patentbedrijven de loef af te steken.