Dropbox kan eindelijk in de inhoud van je pdf’s en foto’s zoeken

Dropbox voegt een langverwachte functie toe aan zijn cloudopslagdienst. Enterprise-gebruikers krijgen voortaan toegang tot optical character recognition (OCR) dat autmatisch hun afbeeldingen en pdf-documenten transcribeert, zodat ze doorzoekbaar worden.

Dropbox rolt de OCR-engine voor tekstherkenning in de komende maanden uit naar Dropbox Pro, Business Advanced en Enterprise. Eenmaal de functie in werking treedt, worden alle afbeeldingen en pdf’s gescand op tekst. Die wordt toegevoegd aan de metadata van het document, zodat je erop kan zoeken.

Het was al mogelijk om specifieke documenten die je wou transcriberen te scannen met de mobiele documentscanner van Dropbox, maar deze methode is uiteraard een stuk gebruiksvriendelijker. Alle niet-tekstdocumenten in je account worden automatisch getranscribeerd. Dropbox garandeert dat de metadata evengoed beveiligd is als de documenten zelf.

Bonnetjes terugvinden

De nieuwe feature is handig om snel foto’s van bonnetjes terug te vinden of het juiste document te vinden in een verzameling pdf-bestanden met weinig informatieve bestandsnamen. Veel zal evenwel afhangen van hoe goed de tekstherkenning werkt.

Met de toevoeging van de OCR-enging brengt Dropbox zijn functionaliteit dichter bij die van concurrent Box, dat al sinds vorig jaar OCR aanbiedt. Box gaat evenwel nog een stapje verder en kan ook objecten in documenten herkennen. De opslagdienst maakt daarvoor gebruik van Googles Cloud Vision-platform.