Microsoft vernieuwt Surface Pro 6 maar vergeet USB-C

Op een Surface-event heeft Microsoft de nieuwe Surface Pro 6 getoond. Het gaat vooral om een opfrissing met uiterlijk weinig veranderingen. Intern is er wel hard gesleuteld om de nieuwe Intel quadcoreprocessors koeler te laten werken.

Het is ondertussen anderhalf jaar geleden dat Microsoft de Surface Pro 5 heeft gelanceerd. Vandaag lost de Surface Pro 6 zijn voorganger af, maar uiterlijk verandert er weinig. Zowel het optionele alcantara toetsenbord als het design zijn nagenoeg identiek, evenals de connectiviteit: USB 3.0, microSD-kaartslot, hoofdtelefoonaansluiting, mini DisplayPort en een Surface-connector om te laden.

Microsoft kiest ervoor om USB-C te negeren, ondanks dat de Surface Go en Surface Book 2 de connector wel aan boord hebben. Wie USB-C wil, moet een enorm lompe dongle aankopen.

Nog niet bij ons

De grootste uiterlijke vernieuwing is zonder twijfel de mat zwarte kleur. Vijf jaar geleden hadden de Surface Pro en Surface Pro 2 nog een zwarte kleuroptie, maar daarna is die verdwenen uit het aanbod. De optionele toetsenborden hebben de gebruikelijke kleuren die vandaag al beschikbaar zijn voor de Surface Pro 5.

 

 

De binnenkant van de Surface Pro 6 is veranderd om de warmere 8ste generatie Intel-chips beter te koelen. Er is voortaan plaats voor quadcoreprocessors die volgens Microsoft 67 procent sneller zijn dan wat je in de Surface Pro 5 kon configureren. Ook de batterij haalt voordeel uit de interne redesign met een verwachte autonomie van 13,5 uur. Verder is alles hetzelfde gebleven met een 12,3 inchscherm en 16 GB RAM. De Intel Core m-variant is uit het gamma verdwenen, waardoor de instapprijs de hoogte in schiet.

De Microsoft Surface Pro 6 is vanaf 16 oktober verkrijgbaar in 10 landen (o.a. Duitsland, Oostenrijk, UK, VS, Ierland) in zwart en zilver en start vanaf 1.049 euro voor het instapmodel (8 GB RAM, Intel Core i5, 128 GB SSD). België en Nederland zitten niet in de eerste golf en worden pas later bediend.