Telenet telt dataverbruik eigen apps niet meer mee in Wigo-abonnement

Telenet Wigo-klanten kunnen voortaan de Yelo Play- en Play Sports-apps gebruiken zonder dat hun mobiele datavolume slinkt. Ook WhatsApp en Facebook Messenger zijn inbegrepen in het nieuwe “Free G”-aanbod. Critici waarschuwen voor een verdere uitholling van de netneutraliteit.

Klanten die van het nieuwe aanbod willen genieten, moeten Free G eigenhandig activeren. Dat is gratis en kan via de website van Telenet. De enige vereiste is dat je met het gezin een Wigo-abonnement afneemt bij de operator.

De ‘gratis data’ van Free G kan zowel in België als binnen de Europese Unie worden gebruikt. Helemaal onbeperkt is het verbruik van de vrijgestelde apps niet. Afhankelijk van je Wigo-abonnement krijg je in België een pot van 20 tot 100 GB beschikbaar voor het hele gezin. Buiten België varieert het van 4 tot 33 GB per gezin.

 

Telenet Free G inbegrepen data
Beeld: Telenet

Wanneer de volumelimiet voor het einde van de maand is overschreden, wordt het verbruik van de apps in kwestie wel van je bundel afgetrokken. Is de inbegrepen mobiele data van je abonnement helemaal op, dan kan je ook niet langer van Free G genieten.

Netneutraliteit

Die beperkingen zijn belangrijk om het aanbod in orde te brengen met de netneutraliteit zoals die bij wet is vastgelegd. Telenet zegt dat het Free G heeft afgetoetst bij telecomregulator BIPT en goedkeuring kreeg om zijn aanbod door te zetten.

“We hebben ook een test uitgevoerd tijdens de zomer waaruit blijkt dat we met deze propositie de regels van netneutraliteit handhaven en dat we klanten binnen hun gewone databundels extra ruimte geven om andere apps te gaan ontdekken of gebruiken”, klinkt het in een reactie aan Belga.


Lees dit: Hoe Proximus netneutraliteit uitholt en Facebook een handje toesteekt


Telenet treedt in de voetsporen van Proximus, dat met Epic sinds enige tijd een abonnementsformule aanbiedt waarbij bepaalde apps niet worden meegerekend in het dataverbruik. Ondanks goedkeuring door het BIPT valt het moeilijk te ontkennen dat er in beide gevallen losjes wordt omgesprongen met netneutraliteit in de strikte zin van het woord. De regulator laat het zogenaamde zero-rating toe in specifieke gevallen, maar volgens critici wordt het begrip netneutraliteit daarmee verder uitgehold.