Google logt Chrome-gebruikers zonder toestemming in

Sinds Chrome 69 heeft Google stiekem een functie geïmplementeerd die gebruikers automatisch in Chrome inlogt wanneer ze zich op een Google-site aanmelden. Wie in Chrome inlogt, deelt ook alle lokale browserdata automatisch met Googles servers. Net daar wringt het schoentje.

Chrome 69 is al twee weken uit, maar een verborgen nieuwe functie komt nu pas aan het licht. Wie vandaag de internetbrowser van Google gebruikt, logt automatisch in Chrome in wanneer men één keer op een Google-site inlogt. Wanneer dat in het verleden gebeurde, schakelde Chrome Sync in om lokale browserdata te synchroniseren van andere internetbrowsers.

Chrome Sync

Sync zit al jaren in Chrome, maar het werkte tot voorheen onafhankelijk van Google-websites. Je moest namelijk expliciet apart inloggen met je Google-account om in Chrome in te loggen. Nu gebeurt dat automatisch wanneer je één keer met Chrome in een Google-dienst inlogt. Veel gebruikers hadden schrik dat hun gegevens automatisch naar Google zouden worden geüpload via Sync, maar dat zou niet geval zijn volgens Google.

Enkele ingenieurs bij Google hebben ondertussen verduidelijkt op Twitter dat de automatische login in Chrome niet de synchronisatie start van lokale data naar de servers van Google. Om dat te doen, moeten gebruikers specifiek toestemming geven aan Chrome.

Meer transparantie

Volgens Google is de functie net toegevoegd om extra privacy te garanderen. De automatische login werd ingeschakeld omwille van gedeelde computers en browsers. Wanneer een of meerdere gebruikers dezelfde Chrome-browser gebruiken, zou de data van één of meerdere gebruikers per ongeluk naar een andere persoon zijn Google-account worden verstuurd die ingelogd is in Chrome. Nu is dat niet meer mogelijk met de automatische login.

We snappen de redenering van Google volledig, maar het gebrek aan transparantie zorgt hier voor kwade gebruikers. Indien Chrome dit duidelijk had gemeld bij de lancering, zou er geen probleem zijn. Nu ben je in de instellingen zogezegd ingelogd in Chrome, zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Sync staat wel uitgeschakeld, maar dat staat nergens duidelijk vermeld. Hopelijk zorgt Google snel voor meer transparantie in een volgende Chrome-update.

Naast de automatische inlogfunctie, introduceert Chrome 69 onder meer ook een volledig nieuw design en wordt Flash nog harder afgestraft. Een beslissing om ‘www’ uit de adresbalk te schrappen, werd teruggefloten na hevige kritiek van gebruikers.