Windows 10 toont Edge-reclame voordat je Chrome of Firefox installeert

Microsoft wil echt heel graag dat je zijn Edge-browser een kans geeft, maar bereikt daarmee een averechts effect. Een recente Windows 10 Insider-build toont een advertentie voor Edge wanneer je de installatie van Chrome of Firefox begint. Gebruikers zijn er niet mee opgezet.

“Je gebruikt Microsoft Edge al – de veiligere en snellere browser voor Windows 10”, klinkt het in een pop-up die verschijnt wanneer je een andere browser probeert te installeren op Microsofts besturingssysteem. De advertentie werd ontdekt door Twitter-gebruiker Sean Hoffman, die er – zachtjes uitgedrukt – niet mee was opgezet.

Hoffman maakt gebruik van build 1809 (17744.1004), de huidige Slow Ring-preview van de aankomende Windows 10 October 2018 Update. De advertentie lijkt voort te komen uit een nieuwe functie die in de preview werd toegevoegd. Daarbij geeft de Microsoft Store suggesties voor alternatieve apps tijdens normaal gebruik van het besturingssysteem.

Het is niet ondenkbaar dat gelijkaardige reclameboodschappen in de toekomst ook voor andere toepassingen kunnen opduiken. De functie staat standaard ingeschakeld, maar kan in de instellingen worden uitgezet.

Niet de eerste keer

Microsoft heeft al meerdere pogingen ondernomen om zijn Edge-browser aan gebruikers op te dringen. Eerder dit jaar speelde het bedrijf nog met het idee om hyperlinks vanuit Windows Mail altijd in Edge te openen, zelfs wanneer er een andere standaardbrowser is ingesteld. Ook die functie dook op in een Insider-preview (Skip Ahead), maar werd uiteindelijk geschrapt na felle weerstand.

Kritische geesten zullen opmerken dat Microsoft niet de enige is die hardnekkig probeert om zijn producten te slijten. Google hanteert een gelijkaardige tactiek met een pop-up voor Chrome wanneer je regelmatig Google-diensten vanuit een andere browser gebruikt. Het besturingssysteem laten detecteren wanneer de binary van een installer wordt uitgevoerd om dan een alternatieve toepassing voor te stellen is evenwel nog net een ander paar mouwen.

Het dient ten slotte nog te worden opgemerkt dat het om een preview gaat. Microsoft wil ongetwijfeld de reactie van gebruikers peilen alvorens het de functie al dan niet aan de definitieve versie van de Windows 10 October 2018 Update toevoegt. We kunnen ons inbeelden dat de mededingingsautoriteiten alvast met argusogen toekijken naar deze nieuwe ontwikkeling.

Update 14/09/2018: Microsoft heeft ondertussen een bocht van 180 graden gemaakt en de advertentie voor Edge alweer uit de Windows 10-preview verwijderd, na weerstand van gebruikers.