Nieuwe encryptievorm moet internet veilig maken voor kwantumcomputers

Cybersecuritybedrijf QuintessenceLabs (QLabs) werkt al tien jaar aan kwantumtechnologie. Het werkt vandaag aan drie verschillende varianten van encryptie om de huidige encryptie te versterken voor de komst van kwantumcomputers op middellange termijn.

Vikram Sharma, CEO van QLabs, sprak met ZDNet over de technologie van de toekomst. “Een kwantumcomputer heeft heel wat beloftevolle toepassingen gebieden zoals geneeskunde, maar het zorgt er tegelijk voor dat de huidige veiligheidsmethodes gebroken kunnen worden.” Vikram bedoelt hiermee de diverse encryptiemethodes die gebruikt worden in onze huidige digitale wereld.

PKI

Vandaag wordt alle commerciële uitwisseling van informatie voornamelijk beschermd door een public key infrastructure (PKI). Het systeem steunt op mathematische problemen die eenvoudig kunnen worden opgelost in één richting, maar niet in de andere. “Daar steunt onze cybersecurity vandaag op,” zegt Sharma. “Een bekend systeem dat PKI gebruikt is het RSA-algoritme”

Daar schuilt het grootste probleem. Sharma verwacht dat in het komende decennium een kwantumcomputer krachtig genoeg zal zijn om alle huidige encryptiemethodes te kraken. “Ik hoop nog altijd dat ze die niet zullen kunnen breken, maar de kans is er,” zegt Vikram.

QRA

Om de chaos voor te zijn, heeft het National Institute of Standards and Technology (NIST) eind vorig jaar 90 kandidaten geselecteerd om Quantum Resistant Algorithms (QRA) te ontwikkelen. NIST verwacht tegen 2022 – 2023 de eerste QRA-encryptie aan te bevelen.

QLabs werkt vandaag aan drie verschillende technieken die kwantumveilig zouden moeten zijn, maar ze verwachten dat een potentiële standaard verschillende technieken zal combineren om 100% veilig te zijn. Wie graag meer wil lezen over de drie technieken waaraan QLabs werkt, kan hier terecht.