Google helpt wetenschappers bij het zoeken naar openbare gegevens

Google wil onderzoeksgegevens toegankelijker maken voor onder meer wetenschappers en journalisten met zijn nieuwe Dataset Search- functie. De tool biedt meer directe toegang tot gegevens waarin duidelijk te zien is wie de info heeft gemaakt, hoe deze is verzameld en hoe je deze mag gebruiken.

Reden voor Google om deze tool te maken is volgens een bericht op Engadget.com de hoeveelheid onderzoeksgegevens die beschikbaar zijn op het internet en hoe tijdrovend het kan zijn om die sites te doorzoeken om bij de gegevens te komen. Ook worden de gegevens niet altijd hapklaar gepresenteerd om het gemakkelijk te maken. Daar wil Google met de Dataset Search- functie verandering brengen.

Google lanceert Dataset Search met inhoud van NASA, NOAA, Harvard’s Dataverse en het Inter-university Consortium for Political and Social Research samen met andere academische collecties. Het is op dit moment verre van een definitieve hulpbron maar het vormt wel een begin dat wellicht anderen ook zal aanmoedigen om hun publieke gegevens toegankelijker te maken om in te kunnen zoeken.