Dell omarmt Chrome OS met premium Inspiron Chromebook 14

Dell voorziet zijn nieuwste Chromebook van premium-functies. De Inspiron Chromebook 14 is een twee-in-één laptop met aanraakscherm. Het toestel wordt ook met een actieve stylus geleverd om accuraat te tekenen. De instapprijs bedraagt 599 dollar.

De Inspiron Chromebook 14 lijkt heel sterk op andere toestellen uit de Inspiron-lijn van Dell. Het heeft een volledig metalen behuizing en platte scharnieren die je sinds de introductie van de Lenovo Yoga-lijn overal ziet terugkomen.

Stylus

Dell voorziet een actieve stylus om het aanraakscherm met precisie te bedienen. Je vindt het pennetje onderaan rechts in de behuizing en klikt eruit met een lichte tik, vergelijkbaar met de stylus van de Samsung Galaxy Note 9. Je moet de stylus niet opladen dankzij de Wacom digitizer die in het scherm zit verwerkt.

Binnenin vinden we een 8ste generatie Intel Core i3-processor met Intel UHD 620 graphics, 4 GB RAM, verlicht toetsenbord en 64 of 128 GB eMMC-opslag. Dat laatste mag je niet verwarren met een SSD. eMMC is één geheugenchip zonder geheugencontroller, met lagere prestaties als gevolg. Vergelijk het met een klassieke (micro)SD-kaart.

Batterijduur

De Inspiron Chromebook 14 heeft een batterij die ongeveer 10 uur autonomie geeft op één laadbeurt volgens Dell. Qua connectiviteit vinden we 2x USB-C 3.1 Gen 1, 1x USB-A, microSD-kaartslot en een hoofdtelefoon/microfoon-aansluiting.

Dell mikt met de nieuwe Chromebook op ervaren Chrome OS-gebruikers die een premium willen betalen voor betere prestaties in een mooier chassis. Chromebooks vandaag zijn dikwijls budgettoestellen (300 euro of minder), met de nodige compromissen als gevolg. De Dell Inspiron Chromebook 14 is vanaf eind oktober beschikbaar en kost 599 dollar. Een exacte lanceringsdatum of prijs in België en Nederland is nog niet bekend.