Apple voor het eerst 1 biljoen dollar waard: “significant, maar geen focus”

Apple heeft donderdag de beursdag afgesloten met een beurswaarde van 1 biljoen dollar (1.000.000.000.000). Het is het eerste Amerikaanse bedrijf om die kaap te ronden. CEO Tim Cook noemde het een “significante mijlpaal”.

207,39 dollar. Dat was de prijs van het Apple-aandeel waarmee donderdag de beursdag werd afgesloten. Het was een belangrijke mijlpaal voor Cupertino en de beurs in het algemeen, omdat Apple hierdoor als eerste Amerikaanse bedrijf door de muur van 1.000 miljard dollar brak.

Daarmee wint het zoals verwacht ook de “race naar een biljoen” die tussen de vier grootste Amerikaanse techbedrijven aan de gang was. Op moment van schrijven zien de verhoudingen er als volgt uit:

 

  • Alphabet (854,49 miljard)
  • Amazon (884,86 miljard)
  • Apple (1 biljoen)
  • Microsoft (824,93 miljard)

 

Significante mijlpaal

In een memo aan zijn meer dan 120.000 medewerkers, die door Reuters kon worden ingekeken, noemde CEO Tim Cook de beurswaarde een “significante mijlpaal” waar het bedrijf “bijzonder trots op mag zijn”. Tegelijk benadrukte hij dat het niet de focus van het bedrijf mag zijn.

“Financieel rendement is simpelweg het resultaat van Apples innovatie, waarbij we onze producten en klanten op de eerste plaats zetten en altijd trouw blijven aan onze waarden”, klinkt het in de memo van Cook.

Steve Jobs

Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. In 1980 ging het de beurs op, en sindsdien is het – met vallen en opstaan – uitgegroeid tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Dat heeft het vooral te danken aan het gigantische succes van de iPhone, waarvan al meer dan 1 miljard exemplaren zijn verkocht.

Cook verwees in zijn memo naar Jobs, die in 2011 overleed. “Steve stichtte Apple op de overtuiging dat de kracht van menselijke creativiteit zelfs de grootste uitdagingen kan oplossen – en dat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, degenen zijn die dat ook doen.

“Net zoals Steve dat altijd deed op dit soort momenten, moeten we allemaal uitkijken naar de mooie toekomst van Apple en het geweldige werk dat we samen zullen doen”, besluit Cook.