Public cloud viert hoogtij: enorme wereldwijde groei in 2017

De wereldwijde Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-markt groeide in 2017 met 29,5 procent. Bedrijven verhuizen hun werklasten massaal naar de public cloud, in het bijzonder die van Amazon Web Services.

De groei van bijna 30 procent vertaalt zich in een omzet van 23,5 miljard dollar voor de totale markt in 2017, zo meldt Gartner. Het is duidelijk dat de markt zich consolideert rond een handvol spelers, die samen 75 procent van de markt beheersen.

De groei van de public cloud werd volgens Gartner niet alleen gedreven door de migratie van traditionele datacenters naar de cloud, maar ook door inspanningen van bedrijven op vlak van digitale transformatie.


Lees dit: Gartner: 80% bedrijven sluit on-premises datacenter tegen 2025


“De vier grootste providers hebben een sterk IaaS-aanbod en zagen gezonde groei doordat IaaS volledig door mainstream organisaties wordt omarmd, en omdat de beschikbaarheid van de cloud zich uitbreidt naar nieuwe regio’s en landen. Cloudgerichte IT-uitgaven maken nu meer dan 20 procent van het totale IT-budget uit voor organisaties die de cloud gebruiken”, verduidelijkt Sid Nag, research director bij Gartner

AWS domineert

Amazon Web Services is met voorsprong de grootste aanbieder, maar de concurrentie – met Microsoft op kop – kende wel een sterkere groei. Dat bleek eerder ook al uit cijfers van Canalys, waar Techzine eerder deze week over berichtte.

AWS is de meest volwassen speler op de markt, met de meeste klantensuccessen en het sterkste ecosysteem van partners. Hoewel Amazon een klein beetje marktaandeel moest prijsgeven ten opzichte van 2016, had het in 2017 nog altijd meer dan de helft van de markt in handen (51,8%). De jaaromzet van AWS bedroeg 12,2 miljard, een stijging van 25 procent.

Gartner: Worldwide IaaS Public Cloud Services Market Share, 2016-2017

Microsoft volgt

Microsoft zag de omzet uit Azure in 2017 nagenoeg verdubbelen, tot 3,1 miljard dollar. Het martkaandeel van de reus uit Redmond klom van 8,7 naar 13,3 procent. Peanuts in vergelijking met Amazon, maar voldoende om een flinke voorsprong uit te bouwen op de achtervolgers.

Het Chinese Alibaba bekleedt de derde plaats met een totale jaaromzet van om en bij 1,1 miljard dollar en een marktaandeel van 4,6 procent. Het bedrijf realiseerde een groei van 63 procent jaar op jaar, dankzij een succesvolle investering in R&D. Volgens Gartner is het een speler om in de gaten te houden, met de financiële capaciteit om snel internationaal uit te breiden.

Google en IBM sluiten de top vijf af, met een marktaandeel van respectievelijk 3,3 en 1,9 procent. Beide bedrijven konden eveneens een mooie omzetgroei neerzetten. De jaaromzet van Google Cloud Platform klom met 56 procent naar 780 miljoen dollar. IBM Cloud kwam op 457 miljoen dollar uit, een stijging van 53,9 procent.