Klok tikt voor Windows 10 Creators Update, waarschuwt Microsoft

Microsoft adviseert gebruikers die nog steeds op de Windows 10 Creators Update (versie 1703) zitten om zo snel mogelijk te upgraden. De ondersteuning wordt op 9 oktober stopgezet.

Sinds Windows 10 hanteert Microsoft een halfjaarlijks updateregime, waarbij elke individuele feature-update op 18 maanden ondersteuning kan rekenen. De Windows 10 Creators Update werd in april 2017 uitgerold en bereikt dus in oktober van dit jaar het einde van zijn ondersteuningstermijn.

 

tabel einde ondersteuning Windows 10
Beeld: Microsoft

Microsoft is gestart met het waarschuwen van gebruikers die nog steeds deze verouderde versie van Windows 10 draaien. Liefst ziet de reus uit Redmond iedereen naar de Windows 10 April 2018 Update migreren, de meest recente versie van het besturingssysteem. Die draait ondertussen op meer dan een derde van de 700 miljoen Windows 10-machines.

Bedrijven kijken doorgaans wat langer de kat uit de boom voor ze hun systemen updaten, om zeker te zijn dat er geen stabiliteits- of compatibiliteitsproblemen opduiken die de bedrijfsprocessen verstoren. De Windows 10 April 2018 Update kreeg evenwel half juni groen licht voor uitrol in bedrijven, waardoor het in principe veilig is om te upgraden.

Gebruikers die nog steeds op de Creators Update zitten, doen er goed aan om binnen dit en drie maanden te upgraden. Het einde van ondersteuning betekent immers ook dat je niet langer securitypatches ontvangt. Dat geldt overigens ook voor Windows 10 Enterprise- en Education-klanten die nog van de extra zes maanden verlengde ondersteuning voor de verjaardagsupdate (versie 1607) genieten. Ook die loopt op 9 oktober ten einde, waarna ze niet langer updates ontvangen.

 

Lees meer:

Windows 10 April 2018 Update: 7 nieuwigheden voor bedrijven

Hoe Microsoft de Windows 10 April 2018 Update heeft versneld met AI

Windows 10 April 2018 Update is klaar voor zakelijke gebruikers

Hoe Microsoft beslist welke kwetsbaarheden worden gepatcht