Google brengt blockchaintechnologie naar zijn cloudplatform

Google heeft recent de handen in elkaar geslagen met twee start-ups gespecialiseerd in blockchain om zijn cloudklanten te laten experimenteren met distributed ledger-technologie.

Google werkt samen met twee start-ups uit New York, Digital Asset en BlockApps, om blockchainfunctionaliteit op het Google Cloud Platform beschikbaar te maken. Later dit jaar worden ook opensource-integraties voor blockchainframeworks Hyperledger Fabric en Ethereum toegevoegd aan de GCP Marketplace.

Google geeft deze week meer details over de samenwerking met Digital Asset en blockApps tijdens een sessie op Cloud Next.

BaaS

Blythe Masters, CEO van Digital Asset, zegt in een persbericht dat het partnerschap ontwikkelaars een full stack-oplossing biedt en de technische obstakels voor de ontwikkeling van blockchaintoepassingen vermindert. Google krijgt ook vroege toegang tot de software van de start-up, de Digital Asset Modeling Language (DAML) voor smart contracts, om samen met zijn klanten applicaties op te bouwen. DAML wordt ook als PaaS-oplossing via Google Cloud aangeboden.

BlockApps biedt met zijn product Strato een Blockchain-as-a-Service (BaaS)-platform aan om oplossingen snel en goedkoop binnen een bedrijf uit te rollen. “BlockApps is verheugd om ons platform te integreren met GCP en GCP-klanten, zowel bestaande als nieuwe, te ondersteunen bij hun ontwikkeling van blockchaintoepassingen”, zegt Kiers James-Lubin, CEO van BlockApps.

Voordeel

De partnerschappen wijzen erop dat Google zijn cloud een concurrentieel voordeel hoopt te geven tegenover Amazon Web Services en Microsoft Azure, met behulp van blockchaintechnologie. Google moet beide partijen voorlopig nog laten voorgaan op de cloudmarkt.

Google toont al jaren interesse in blockchain. Het bedrijf wat tussen 2012 en 2017 de op één na meest actieve investeerder in blockchaintechnologie, zo blijkt uit cijfers van CBInsights.