Microsoft biedt Intune-ondersteuning voor gespecialiseerde Android-toestellen

Microsoft Intune ondersteunt voortaan het beheer van gespecialiseerde Android-toestellen. Denk daarbij aan kiosken, mobiele ticketsystemen, digital signage, en andere scenario’s waarin een apparaat voor één specifiek doel wordt gebruikt en goed dichtgetimmerd moet zijn.

Intune is het cloudgebaseerde Enterprise Mobile Management (EMM)-platform van Microsoft dat in 2011 werd gelanceerd en draait op Azure. Het laat toe om bedrijfstoestellen centraal te beheren en de mogelijkheden te beperken voor een verbeterde veiligheid. Zo ook in het geval van gespecialiseerde apparaten die worden ingezet voor een specifieke taak.

“IT-beheerders configureren deze bedrijfsapparaten voor gebruik in een vergrendelde omgeving, zodat alleen de app of apps nodig voor de taak worden toegelaten. Tegelijk wordt voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot instellingen, apps installeren of andere apparaatfuncties wijzigen die een betrouwbare werking kunnen verstoren”, schrijft het Intune-team in een blogpost.

Zero Touch

Deze gespecialiseerde toestellen worden meestal vanop afstand geconfigureerd en op grote schaal uitgerold, zoals naar alle filialen van een winkel of externe sites. Daar is niet altijd technisch personeel beschikbaar. De IT-beheerder heeft daarom een robuuste oplossing nodig, waarbij apparaten op locatie door een medewerker kunnen worden aangesloten zonder dat technische ondersteuning noodzakelijk is.

De Intune-ondersteuning geeft bedrijven de flexibiliteit om uit een breed scala te kiezen voor de Android-telefoons of -tablets die het best geschikt zijn voor de taak. Het biedt een consistente ervaring en stroomlijnt het beheer op afstand over fabrikanten heen. Bovendien kunnen de toestellen eenvoudig worden geïnitialiseerd door een QR-code te scannen of gebruik te maken van Google Zero Touch. Daarmee kunnen toestellen zonder tussenkomst van een eindgebruiker worden geconfigureerd.

 

Microsoft Intune voor Android QR-code
Beeld: Microsoft

Apps installeren

Ook het installeren en updaten van applicaties kan vanop afstand gebeuren. Voor apps in de Google Play Store, die beheerde configuratie-opties ondersteunen, kunnen via Intune configuratie-instellingen en runtime-rechten worden opgegeven en beheerd.

Omdat er geen gebruikers vasthangen aan de apparaten, worden ze in groepen onderverdeeld en kan zo een specifiek beleid worden toegepast. Hiervoor kunnen ook dynamische apparaatgroepen in Azure Active Directory worden gebruikt.

Tot slot biedt Microsoft Intune ook nog het Managed Home Screen, waarmee specifieke apps en weblinks op het homescreen kunnen worden vastgezet. Managed Home Screen is gebaseerd op de technologie achter de Microsoft Launcher, waarmee consumenten hun homescreen kunnen personaliseren. Het beperkt in dit geval de apps die toegankelijk zijn op het apparaat tot enkel de toepassingen die noodzakelijk zijn voor de taak.