Brusselse stralingsnorm zorgt voor onrust over uitrol 5G

Beltug, de grootste Belgische vereniging van ICT-leiders, maakt zich ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur in ons land. Met name de strenge stralingsnormen in Brussel baren de organisatie zorgen.

Telecomoperatoren bereiden zich volop voor op de uitrol van 5G-netwerken. 5G betekent niet alleen een uitbreiding van de huidige 4G-capaciteit, maar zal ook nieuwe innovatieve diensten mogelijk maken dankzij een zeer lage latency, software-defined networking, network slicing en virtualisatie.

De bouw van een 5G-netwerk betekent evenwel ook meer antennes. De Zuid-Koreaanse provider KT denkt dat netwerkoperatoren tot vijf keer meer antennes nodig zullen hebben in vergelijking met 4G. Dat zet de huidige stralingsnormen in ons land onder druk. Zeker in Brussel, waar dat zelfs voor 4G al een struikelblok vormde.

Averecht effect

Volgens Beltug is de uitrol van een volwaardig 5G-netwerk in de hoofdstad onmogelijk onder de huidige stralingsnorm van 6 volt per meter. Die norm is veel strenger dan de internationale richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie van 41,2 volt per meter en de Vlaamse norm van 20,6 volt per meter.

 

Beltug stralingsnormen
Beeld: Beltug (In Wallonië wordt de stralingsnorm per operator bepaald.)

Ook de komst van een eventuele vierde operator, waar telecomminister Alexander De Croo onlangs voor pleitte, zou nefast zijn voor de kwaliteit van de netwerken als de stralingsnorm – die geldt voor alle operatoren samen – niet wordt opgetrokken.

“Vanzelfsprekend hebben we veel begrip dat de Brusselse politici bezorgd zijn voor de volksgezondheid. Maar een lagere stralingsnorm heeft wel een sterkere straling van mobiele toestellen tot gevolg. Hoe minder de antennes uitzenden, hoe meer de gebruikers blootgesteld zijn aan een hogere straling van hun mobiel toestel, wat net het tegenovergestelde is van wat beoogd wordt”, argumenteert de belangenorganisatie in een officieel standpunt.

Internet of Things

Met de komst van het Internet of Things winnen sterke mobiele netwerken verder aan economisch belang. Bedrijven investeren steeds meer in vernieuwende digitale en mobiele datatoepassingen. “Om te investeren is echter een business case nodig”, waarschuwt Beltug. “En om een business case degelijk uit te werken is een stabiel wettelijk kader nodig dat op middellange of lange termijn zekerheid biedt.”

Die zekerheid ontbreekt momenteel door de strenge stralingsnorm in Brussel. Beltug pleit er daarom voor om de norm gelijk te trekken met die van het Vlaams gewest. Die is nog altijd veel strenger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, maar laat wel toe om verder te investeren in de ontwikkelingen van 5G.

Beltug hoopt dat de politiek zich bewust is van de situatie en niet wacht tot na de verkiezingen om een beslissing te nemen. “Brussel is een wereldstad met heel wat buitenlandse investeringen. Het mag de snelheidstrein van de digitale innovatie niet missen”, besluit de vereniging.