Telenet voert deze zomer nieuwe prijsverhoging door

Telenet verhoogt vanaf 23 juli zijn prijzen met 1 tot 3 euro. De timing voor de bekendmaking van de prijsverhoging is ietwat ongelukkig. Pas gisteren pleitte telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) voor een vierde telecomprovider om de concurrentie te verhogen en de prijzen te verlagen.

Vanaf 23 juli zullen Wigo-klanten per maand 3 euro extra betalen. Whop en Whoppa worden allebei 1,70 euro duurder. De prijs voor losse internetproducten stijgt met 1 euro. De mobiele abonnementen King en Kong worden eveneens 1 euro duurder. Het zenderpakket Play Sports krijgt 1,55 euro extra op het prijsetiket geplakt, vlak voor de start van het nieuwe voetbalseizoen.

Zakelijke klanten betalen 1,75 euro extra voor Fluo of Fluo Home. Wigo Business (5 GB) stijgt met 3 euro per maand.

Telenet geeft de gestegen consumentenprijzen en recente investering in het netwerk als belangrijkste oorzaken voor de prijsverhoging mee. Opvallend daarbij is dat de prijzen van Base – dat ondertussen een dochterbedrijf is van Telenet – voorlopig niet stijgen.

De aankondiging van Telenet komt een dag nadat minister van Telecom Alexander De Croo een betoog heeft gehouden voor een vierde telecomspeler op de markt. In 2019 vindt een nieuwe spectrumveiling plaats voor de mobiele netwerken. Dat is volgens De Croo een uitgelezen kans om een deel van het spectrum te reserveren voor een nieuwkomer die de concurrentiestrijd kan verhogen om zo de prijzen naar beneden te halen.

Zowel Telenet als Proximus lieten zich al negatief uit over het voorstel van De Croo. Ze stellen in vraag dat een vierde telecomspeler voor lagere prijzen zal zorgen. Daarnaast zou het volgens de operatoren een negatief effect hebben op de kwaliteit van de netwerken en de investeringsmogelijkheden.