Intels eigen grafische kaart in 2020 op de markt

Intel heeft met een korte tweet bevestigd dat het vanaf 2020 zijn eigen losse grafische kaarten op de markt brengt. Dit in tegenstelling tot de huidige Intel-gpu’s die geïntegreerd zijn in de processor. Het is een slimme zet die nagenoeg onvermijdelijk werd voor de blauwe reus.

Geruchten over de plannen deden al langer de ronde, nadat Intel Radeon-baas Raja Koduri was gaan wegstelen bij AMD om een nieuwe Core and Visual Computing Group binnen het bedrijf te leiden. Intel communiceerde het nieuws vorige week reeds naar analisten en liet verstaan dat het zich – zoals voorspeld – zowel op servers als clients (gaming en professioneel) wil richten.

Aanvankelijk werd gedacht dat Intel al in 2019 op de Consumer Electronics Show in Las Vegas de eerste losse gpu’s zou onthullen, maar dat blijkt een jaar te vroeg. De eerste producten zullen pas in 2020 worden voorgesteld. Meer details zijn voorlopig nog niet bekend.

Slimme zet

Een stap richting losse grafische kaarten is op dit moment bijzonder logisch voor Intel. De pc-verkoop zit in het slop en de mobiele inspanningen zijn op niets uitgedraaid. Ondertussen is Intel Optane nog geen grote melkkoe en beweegt AMD zich schoorvoetend richting datacenters. Intel heeft dus nieuwe inkomstenbronnen nodig. Door zijn eigen grafische kaarten te ontwikkelen, bewijst team Blauw dat het weet hoe de markt evolueert en hoe het daarin relevant kan blijven.

Grafische kaarten verkopen momenteel als zoete broodjes, waardoor AMD en Nvidia moeite hebben om de vraag bij te houden. Dat komt enerzijds door de populariteit van cryptomining, maar ook door het toenemend belang van high-end gpu’s voor big data analytics, machine learning en supercomputing in het datacenter. Voor deze domeinen is parallelle rekenkracht van het grootste belang om enorme hoeveelheden gelijktijdige berekeningen uit te voeren. Daar is een gpu nu eenmaal beter voor geschikt dan een cpu.