“Open source wordt de sleutel voor IoT”

Binnen de IoT-ruimte verschilt de onderliggende IoT-infrastructuur enorm. De complexiteit van het inzetten van een op maat gemaakt IoT-project kan vaak alleen als je bij een bedrijf werkt dat de middelen daarvoor heeft. Een openbron IoT-ethos wordt daarom steeds belangrijker.

“Als je een consultant moet inhuren voor alles wat je met IoT wilt doen, bouw je in feite volledig op maat gemaakte oplossingen”, zegt Maciej Kranz, vice-president van de strategische innovatiegroep bij Cisco in een interview met IoT World. De oude manier van denken over bedrijfs- en industriële IoT was om het te zien als een soort van geheim wapen en dit heimelijk in te zetten om de concurrentie voor te zijn. Maar het nieuwere model is volgens Kranz gebaseerd op co-ontwikkeling en open innovatie in plaats van geheimhouding. In andere woorden; open source IoT.

Massimo Banzi, Chief Technology Officer en mede-oprichter van Arduino heeft een vergelijkbare kijk op open source IoT. “Open source wordt de sleutel voor IoT”, zegt hij. “Ten eerste werkt beveiliging door onbekendheid nooit. Zelfs een bedrijf dat miljarden dollars investeert, wordt voortdurend geconfronteerd met het feit dat iemand er altijd in slaagt om wat ze doen te manipuleren. Als de infrastructurele stukken achter een technologie openbron zijn, kun je mogelijk met miljoenen ogen naar hetzelfde probleem kijken. Een van de redenen waarom we Arduino in de eerste plaats open source wilden maken, was dat we constant met dit probleem te maken hadden, waarbij we een technologie op een website zouden zien die we wilden gebruiken. Mensen zouden zeggen: ‘Oké, vertel ons hoeveel mensen voor je bedrijf werken en hoeveel miljard dollar aan inkomsten je genereert en we zullen je terugbellen.’”

Deze houding weerhoudt volgens Banzi een hoop creatieve individuen ervan om toegang te krijgen tot de technologie. Hij vindt deze houding kortzichtig omdat diezelfde community waardevolle feedback kan geven om diezelfde technologie verder te verfijnen en daarop voort te bouwen. Hierdoor kan deze mogelijk worden opengesteld voor een bredere gebruikersbasis en nieuwe toepassingen. “Nu heb je grote bedrijven die consultants betalen om hen te vertellen hoe ze vriendelijker kunnen worden voor ontwikkelaars”, aldus Banzi. “Open source wordt de standaard.”